Eszterh?zy torta ( paleo )
sponsored links
Akik j?l ismernek tudj?k, hogy a legnagyobb kedvencem minden s?tem?ny k?z?l, az Eszterh?zy torta. R?g?ta terveztem m?r, hogy megalkotom ennek a paleo v?ltozat?t. Kicsit macer?s volt, de siker?lt. T?bben k?stolt?k ?s sok kedves visszajelz?st kaptam.
Ezzel a recepttel m?r tartoztam magamnak ?s Valakinek...
Fogadj?tok sok szeretettel!
Eszterh?zy torta ( paleo )
Hozz?val?k a t?sztalapokhoz:
- 5 dkg h?jas mandulaliszt ( Vass Mandula )
- 1 mk. t?pi?kakem?ny?t?
- 15 dkg ny?rfacukor
- 30 dkg dar?lt di?
- csipet s?
- 8 toj?sfeh?rje
Hozz?val?k a kr?mhez:
- 10 dkg dar?lt di?
- 3 dl k?kusztej
- 1 dl k?kusztejsz?n
- 3 toj?ss?rg?ja
- 4 ek. poreritrit
- 1 mk. van?liapor
- 1 kiskan?l mandulavaj ( Vass Mandula )
- 3 ek. t?pi?ka kem?ny?t?
- 1 mk. rum
- 1 citrom h?ja
- 8 ek. k?kuszolaj
Hozz?val?k a d?sz?t?shez:
- 10 dkg ?tcsokol?d?
- 1 mk. k?kuszzs?r
- di?
- kb. 2-3 mar?k dar?lt di? ( a torta oldal?ra )
A t?szt?hoz a toj?sok feh?rj?b?l s?val kem?ny habot ver?nk ?gy, hogy az ?des?t?t apr?nk?nt adagoljuk hozz? k?zben. A t?bbi hozz?val?t ?sszekeverj?k, a kem?ny habot t?bb r?szletben hozz?adjuk ?s sim?ra keverj?k. Az ?gy kapott t?szt?t 5 egyenl? r?szre osztjuk.
S?t?pap?rra helyez?nk egy 18 cm ?tm?r?j? kerek s?t?t?lat ?s k?rberajzoljuk. Az ?gy kapott k?rbe sim?tunk egy-egy adag t?szt?t. A tetej?t pr?b?ljuk sim?ra form?zni. 180 fokra el?meleg?tett s?t?ben aranybarn?ra s?tj?k kb. 10 perc alatt. ( Az els? t?sztalap m?g kicsit tov?bb fog s?lni, de a t?bbi gyorsabban, ?gy nem ?rt s?t?s k?zben bekukkantani a s?t?be! ) Minden t?sztalapot ?gy s?t?nk ki. ?n mindegyik lapn?l k?l?n s?t?pap?rt haszn?ltam, mivel am?g az egyik lap s?lt, addig a m?r kis?lt lap a s?t?pap?ron kezdte meg a sz?rad?st. Amikor m?r alig langyos a kis?lt t?szta, elt?vol?tjuk r?la a pap?rt ?s hagyjuk, hogy az alja is teljesen kih?lj?n. K?s?bb egy 15-16 cm ?tm?r?j? t?lat tegy?nk a lapok tetej?re, ?s v?gjuk k?rbe az?rt, hogy a lapok barn?bb, s?ltebb r?szeit lev?gjuk ?s egyforma m?ret? legyen minden t?sztalap.
A kr?mhez a k?kusztejet, a k?kusztejsz?nt, a toj?sok s?rg?j?t, az ?des?t?t, a mandulavajat ?s a van?li?t sim?ra keverj?k, majd a kem?ny?t?t is hozz?adjuk. Sim?ra keverj?k. Az eg?szb?l s?r?, pudingszer? kr?met f?z?nk. Amikor k?sz, hagyjuk teljesen kih?lni. A dar?lt di?t meglocsoljuk a rummal, majd hozz?keverj?k a kr?met, hozz?adjuk a k?kuszolajat, a citrom h?j?t ?s j?l elkeverj?k. ( ha nem tal?ljuk el?g ?desnek net?n, adhatunk hozz? egy kev?s poreritritet )Hagyhatjuk t?bb ?r?ra megszil?rdulni. ( ak?r 1 ?jszak?ra is h?v?s helyen )
A t?sztalapok szebbik oldal?val felfel? kezdj?k meg a lapok t?lt?s?t. A kr?met a lapok k?z? kenj?k ?gy, hogy a tetej?re ?s a torta sz?leire is jusson bel?le. Az ?tcsokol?d?t v?zg?z felett felolvasszuk ?s a torta sz?lin k?rben csurgatunk bel?le. Nem gond, ha lecsurog a torta oldal?ra! S?t! Att?l m?g rusztikusabb lesz! A torta sz?leit kirakjuk eg?sz di?szemekkel, a megmaradt ?tcsokib?l pedig a t?szta tetej?t d?sz?tj?k.
A torta oldal?ra kev?s dar?lt di?t sz?runk.
Helyezz?k h?t?be ?s hagyjuk ?llni egy ?jszak?t!
J? ?tv?gyat!