Eszterh?zy torta
sponsored links
Nagyon szeretj?k a di?s tort?kat, f?leg a vajas kr?mmel t?lt?tteket, szerintem di?sban ?gy az igazi. Eszterh?zyt m?g sosem k?sz?tettem, de m?r sokszor k?stolam cukr?szd?ban. Viszont egy igaz?n j?t m?g nem ettem, vagy t?l ?des, vagy t?l kev?s a di?, vagy nem az igazi a kr?m. Sok receptet ?tn?ztem, mire eld?nt?ttem, hogy szerintem hogyan lehetne egy igaz?n j? Eszterh?zyt k?sz?teni.
Szerintem az eddigi legjobb, amit k?stoltunk, ezzel a csal?d is egyet?rtett.
Hozz?val?k 12 szelethez a lapokhoz:
- 8 toj?sfeh?rje
- 20 dkg cukor
- 20 dkg dar?lt di?
- 2 ev?kan?l liszt
- csipetnyi s?
A kr?mhez:
- 20 dkg vaj
- 5 dkg dar?lt di?
- 4 toj?ss?rg?ja
- 8 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1,5 dkg van?li?s pudingpor
- 3 ev?kan?l porcukor
- 1 ev?kan?l rumaroma
A tetej?re:
- 15 dkg feh?r csokol?d?
- 3 dkg tejcsokol?d?
- n?h?ny szem di?
Elk?sz?t?se:
- A t?szt?hoz a toj?sfeh?rj?t a cukorral meg a s?val kem?ny habb? verj?k (a cukrot a v?ge fele adjuk hozz?). A lisztet meg a di?t ?vatosan beleforgatjuk, majd a massz?t ?t egyenl? r?szre osztjuk. Egy s?t?pap?rra 22 cm-es k?rt rajzolunk, a masszt?t egyenletesen elsim?tjuk, ?s 180 fokos s?t?ben, kb 12-14 perc alatt egyenk?nt megs?tj?k az ?t lapot.
- K?zben a kr?mhez a toj?ss?rg?j?t a pudinporral, a cukorral, meg egy kev?s tejjel csom?mentesre kavarjuk. A t?bbit tejet hozz?adva, lass? t?z?n, kavargatva s?r? kr?mm? f?zz?k.
- A vajat a porcukorral meg a rummal habosra kavarjuk, ?s a kih?lt kr?mmel, meg a di?val sim?ra keverj?k. Egy kev?s kr?met f?lretesz?nk a torta oldal?ra (nagyon kev?s sz?ks?ges), illetve a d?sz?t?shez, a t?bbit n?gy r?szre osztjuk, ?s megt?ltj?k a lapokat. Az utols? lapot ?gy helyezz?k a tetej?re, hogy a sima fele ker?lj?n fel?l.
- A k?tf?le csokol?d?t felolvasztjuk, a tejcsokol?d?t egy zacsk?ba t?ltj?k, a sark?t pedig kiv?gjuk. A feh?r csokol?d?t egyenletesen a tetej?re sim?tjuk, ?s r?gt?n cs?kokat h?zunk a barna csokol?d?val. Ezut?n fogv?j?val a cs?kokra mer?legesen vonalakat h?zunk, v?g?l pedig mindenik k?z? ?jabb vonalakat. A tetej?re r?zs?kat nyomunk ?s di?val d?sz?tj?k.
- Amikor a csokol?d? megdermedt, szeletelhetj?k.