Erdei gyümölcs dzsem és szörp
sponsored links
A málnaszörp mintájára készült a kertben összegyûjtött mindenféle gyümölcsbõl, úgymint málna, josta, piros- és fekete ribizli. Nagyon karakteres lett az íze, amiben a josta dominál.
Ez az elsõ próbálkozásom vegyes gyümölccsel, de azt hiszem nagyon finom lett a végeredmény, ezért máskor is készül majd.
Hozzávalók
3 kis üveg dzsemhez:
*1,2 kg gyümölcs: málna, josta, piros-, és fekete ribizli
*30 dkg cukor
*1 tasak 3:1 zselésítõ
3 kis üveg szörphöz:
*a passzírozásból visszamaradt gyümölcs/mag/héj
*1 liter víz
*1 nagyobb citrom
*70 dkg cukor
*1 kk citromsav
A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük, botmixerrel pürésítjük. Magas lángon felforraljuk, majd átpasszírozzuk.
A gyümölcsvelõt felforraljuk, hozzáadjuk a cukorral elkevert zselésítõt. Kb. 2 percig forraljuk, majd az elõkészített, fertõtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk.
A passzírozás során visszamaradt részt 1 liter vízbe áztatjuk, belefacsarunk egy citrom levét. Legalább egy éjszakát a hûtõben pihentetjük.
Másnap sûrû szövésû anyagon (textilpelenkán) átszûrjük.
Felforraljuk, hozzáadjuk a citromsavval elkevert cukrot, és 25-30 percet hagyjuk zuborogva fõni.
Az elõkészített, csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.
Tetszés szerinti hígításban, vízzel, szódavízzel kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.