ERDEI GY?M?LCS?S T?R?TORTA

2020-05-21

sponsored links


ERDEI GY?M?LCS?S T?R?TORTA



Nagyon szeretem a s?t?s n?lk?li t?r?tort?t, b?rmilyen ?zes?t?ssel elk?sz?tve. Szeretem k?sz?teni is, ?gy mostan?ban szinte csak ilyen tort?kat gy?rtok, a csal?dom nagy ?r?m?re. H valaki megn?zi a recept le?r?s?t, nehogy megijjedjen, nem olyan bonyolult, mint amilyen hossz? a le?r?sa. 

Ezt a tort?t a f?rjem sz?linapj?ra k?sz?tettem, finom volt nagyon, mindenki addig repet?zott, am?g nap v?g?re el nem fogyott az eg?sz finoms?g. Ahogy k?zeledik a ny?r, a nagy meleg, sokkal jobban esik az embernek egy finom kis k?nny? torta, mint pl ez a t?r?torta. A gy?m?lcs?t ?zl?s szerint lehet vari?lni, s?t, ilyenkor javaslom is friss gy?m?lccsel elk?sz?teni. Nagyon finom, biztosan nem fog senki csal?dni, ha megk?stolja. 



HOZZ?VAL?K

T?szta alap
20 dkg dar?lt keksz
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 dkg kaka?
k?v?

Gy?m?lcszsel? ?s gy?m?lcsmousse
40 dkg fagyasztott erdei gy?m?lcs
10 dkg cukor (de ?zl?s szerint lehet t?bb, kevesebb, k?stoljunk!)
10 g zselatin
1 dl tejsz?n

T?r?s t?ltel?khez
20 dkg t?r? (ha lehet, akkor kr?mesebb t?r?t v?lasszunk)
1 dl tejf?l
10 dkg porcukor
1 cs. van?li?s cukor
1/2 citrom leve
1 dl tejsz?n
10 dkg zselatin (+ kb 5 ek v?z)


ELK?SZ?T?SE

Kekszalap
Az alaphoz sz?ks?ges alapanyagokat ?sszekeverj?k, majd annyi k?v?t adunk hozz?, hogy j?l gy?rhat? t?szt?t kapjunk. Egyszerre csak nagyon kis mennyis?g? k?v?t ?nts?nk a kekszhez, mert annak tipus?t?l f?gg?en m?s-m?s mennyis?gre lehet sz?ks?g?nk. Vigy?zat, nagyon finom, nagyon eteti mag?t!! Egy tortakarim?t - az alja n?lk?l egy nagyobb t?lra tesz?k ?s ?gy helyezz?k bele a kekszes alapot.

Gy?m?lcszsel?
A fagyasztott gy?m?lcs?t egy kisebb l?bosban megmeleg?tj?k. Hozz?tessz?k a cukrot, megk?stoljuk ?s ha ?gy ?rezz?k, tegy?nk m?g hozz?. Szerintem enn?l t?bb nem kell bele, de mindenki kedv?re ?zes?tse. Mixerrel ?sszet?rj?k ?s p?r?s?tj?k a gy?m?lcs?t, majd kett? osztjuk,  mindk?t r?szbe 5-5 g zselatint elkeverj?k a langyos gy?m?lcs p?pben ?s alacsony l?ngon addig meleg?tj?k, m?g teljesen felold?dik benne. Vegy?k le a t?zr?l, h?ts?k langyosra, majd az egyik fel?t a gy?m?lcs?s zsel?nek tegy?k bele egy kisebb tortaform?ba (el?tte f?li?val b?lelj?k azt ki). Ezt ?gy be is tehetj?k a m?lyh?t?be - addig, am?g a t?r?kr?m el nem k?sz?l ?s kem?nyebb ?llagot nem kap.A gy?m?lcszsel? megmaradt r?sz?t csak hagyjuk, hagy zsel?s?t?dj?n.

T?r?kr?m
A t?r?t, a porcukrot, a van?li?s cukrot, a citrom lev?t ?s h?j?t, valamint a tejf?lt tegy?k egy t?lba ?s keverj?k ?ssze.A vizet meleg?ts?k fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergess?k, am?g langyosra h?l, majd ?nts?k a t?r?s kr?mhez ?s keverj?k el alaposan. A tejsz?nt verj?k fel kem?ny habb?, majd apr?nk?nt, forgassuk a t?r?s kr?mbe.

A kekszes lapra sim?tsuk r? a t?r?kr?met, majd tegy?k be a fagyaszt?ba 10 percre - vagy addig, am?g a t?r?s kr?m el?g szil?rd lesz ahhoz, hogy a kisebb tortaform?ban l?v? megszil?rdult zsel? r?helyezhet?.

?jra tegy?k vissza a fagyaszt?ba az eg?szet,  ?s k?sz?ts?k el a marad?k gy?m?lcszsel?b?l a mousset. Ehhez verj?nk fel kem?ny habb? 1 dl tejsz?nt ?s a gy?m?lcszsel?nket ?nts?k bele (csak akkor, ha mr teljesen kih?lt!)sz?pen sim?tsuk el ?s ?vatosan keverj?k ?ssze egy kan?llal. Ezt tegy?k a tort?nk tetej?re, majd tegy?k a h?t?be 2-3 ?r?ra (ak?r egy eg?sz ?jszak?ra) ami alatt teljesen megszil?rdul.

T?lal?sig h?t?szekr?nybe tessz?k.


Folytats a blogon ... https://splitinapok.blogspot.com/2020...

sponsored links

Keres?s