Erdei gy?m?lcs?s k?gy?r?tes vajast?szt?b?l

2022-07-30

sponsored links

 


H?zi leveles t?szt?t k?sz?teni ny?ron nagyon macer?s ?s egy?bk?nt is gyakorlatot ig?nyel. Ez a gyors vajas t?szta viszont egyszer?bb, ny?ron is elk?sz?thet?, kezd? h?zip?kek is b?tran nekifognak. 

?n gyakran k?sz?tem, mert szeretj?k a gy?m?lcs?s p?ks?tem?nyeket. Ez a gazdag t?szta meg k?l?n?sen j?l ?ll minden gy?m?lcsnek.

T?szta:

320 g finomliszt

1 mk. s?

60 ml langyos v?z

100 ml hideg tej

50 g cukor

1 nagy toj?s

7 g por?leszt?

20 dkg hideg vaj

T?ltel?k:

200 g nat?r sajtkr?m

60 g porcukor

1 citrom reszelt h?ja

1 tk. citroml?

200 g bogy?s erdei gy?m?lcs

Leken?shez:

1 toj?s

2 ek. barna n?dcukor

?ntet:

70 g porcukor

1 ek. tej




A langyos vizet, az ?leszt?t ?s az 1 te?skan?l cukrot t?lban m?rem, alaposan elkeverem, letakarom ?s 5 percig pihenni hagyom.

Addig egy m?sik t?lba beleszit?lom a lisztet, hozz?adom a s?t ?s elkeverem. Hozz?adom az apr? kock?ra v?gott vajat ?s egy vajdarabol?val (vagy az ujjammal vagy esetleg vill?val) addig morzsolom, am?g a vaj kb. f?l-egy cm nagys?g?ra esik sz?t.

A k?zben felfutott ?leszt?s v?zhez hozz?keverem a marad?k cukrot, a tejet ?s a toj?st.



Most a nedves hozz?val?khoz hozz??nt?m a vajas lisztet ?s egy spatul?val addig keverem, hajtogatom a t?szt?t, am?g a sz?raz hozz?val?k nedvesek lesznek. Arra ?gyelek, hogy a vaj darabokban maradjon, ne keverjem a t?szt?t sim?ra!



A ragacsos t?szt?t f?li?ba csomagolom, k?zben t?glalapform?ra igaz?tom. Beteszem a h?t?be minimum 4 ?r?ra, vagy egy eg?sz ?jszak?ra.



A hajtogat?shoz b?s?gesen belisztezem a munkalapot, a hideg t?szt?t a k?zep?re teszem, a tetej?t is meghintem liszttel, majd kb. 38 x 20 cm nagys?g? t?glalapform?ra ny?jtom. 



A felesleges lisztet leseprem a t?szt?r?l, majd a r?videbb oldal?val p?rhuzamosan h?romba hajtom, mint egy lev?lpap?rt. El?sz?r a t?szta jobb oldal?t hajtom a k?z?ps? harmadra, majd annak tetej?re a bal oldal?t. Most az ?ramutat? j?r?s?val megegyez?en elford?tom a t?szt?t 90 fokkal ?s megint 38 x 20 cm nagys?g?ra ny?jtom. K?zben lisztet sz?rok al?, nehogy leragadjon. A ny?jt?st ?s a hajtogat?st h?romszor ism?tlem meg. Az utols? hajtogat?s ut?n a h?romba hajtott t?szt?t megint h?rom r?tegbe hajtom, an?lk?l, hogy el?tte kiny?jtan?m.



A t?szt?t becsomagolom ?s a h?t?be teszem legal?bb egy, legfeljebb 24 ?r?ra. (Ezen a ponton a t?szt?t ak?r le is fagyaszthatjuk.)

A sajtkr?met a cukorral ?s a citrom reszelt h?j?val, valamint a lev?vel kr?mesre keverem, majd felhaszn?l?sig beteszem a h?t?be.

A leh?t?tt t?szt?t kett? v?gom, az egyiket becsomagolom, ?s visszateszem a h?t?be, am?g a m?sikkal dolgozom.



Egy nagy s?t?lemezt kib?lel?nk s?t?pap?rral.

A munkalapra lisztet sz?rok ?s a t?szt?t ?vatosan kb. 20 x 28 cm nagys?g? t?glalap form?ra ny?jtom. A hosszabbik oldal?val p?rhuzamosa gondolatban h?rom r?szre osztom.  A k?z?ps?re r?kenem a sajtkr?m fel?t, majd r?sz?rom a gy?m?lcs fel?t. Most ribizlit ?s ?fony?t haszn?ltam vegyesen, de lehet m?lna, fekete ribizli, szeder, stb...

A t?szta fels? r?sz?n lev?gom a t?szta sarkait, majd a marad?k t?szt?t mindk?t oldalon ferd?n, egy ?les k?ssel 9-9 cs?kra szabom. Ezut?n ezeket a cs?kokat v?ltakozva r?hajtom a t?ltel?kre. 





A megform?zott k?gy?r?test ?vatosan ?temelem a s?t?pap?ros tepsi egyik sz?l?re.


A h?t?b?l kiveszem a m?sik t?szt?t ?s ugyan?gy elk?sz?tem a r?test. A tepsit lefedem egy nagy f?li?val ?s kb. 30 percre beteszem a h?t?be. A h?t?ssel tudom megakad?lyozni, hogy a vaj kifolyjon s?t?s k?zben a t?szt?b?l.

Bekapcsolom a MIELE s?t?met, ?s kiv?lasztom az als?-fels? s?t?si m?dot, a h?fokot 200 fokra ?ll?tom.



A tepsit kiveszem a h?t?b?l, a t?szt?kat v?konyan lekenem egy felvert toj?ssal, majd meghintem a barna n?dcukorral. Ezut?n betolom az el?meleg?tett s?t?be, ?s kb. 25 perc alatt sz?p pirosra s?t?m.





Am?g s?lnek az ?ntethez a porcukrot egy kisebb t?lba m?rem, hozz?adom a tejet ?s egy kan?llal addig keverem, am?g a cukor felold?dik ?s a massza kiss? foly?konny? v?lik. Ezut?n a langyosra h?lt s?tem?ny tetej?re csorgatom.

A s?tem?nyt frissen k?n?lom.






Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2022/07...

sponsored links

Keres?s