Erdei gy?m?lcs?s k?gy?r?tes vajast?szt?b?l
sponsored links
H?zi leveles t?szt?t k?sz?teni ny?ron nagyon macer?s ?s egy?bk?nt is gyakorlatot ig?nyel. Ez a gyors vajas t?szta viszont egyszer?bb, ny?ron is elk?sz?thet?, kezd? h?zip?kek is b?tran nekifognak.
?n gyakran k?sz?tem, mert szeretj?k a gy?m?lcs?s p?ks?tem?nyeket. Ez a gazdag t?szta meg k?l?n?sen j?l ?ll minden gy?m?lcsnek.
T?szta:
320 g
finomliszt
1 mk. s?
60 ml
langyos v?z
100 ml hideg
tej
50 g cukor
1 nagy toj?s
7 g
por?leszt?
20 dkg hideg vaj
T?ltel?k:
200 g nat?r
sajtkr?m
60 g
porcukor
1 citrom
reszelt h?ja
1 tk.
citroml?
200 g bogy?s
erdei gy?m?lcs
Leken?shez:
1 toj?s
2 ek. barna
n?dcukor
?ntet:
70 g
porcukor
1 ek. tej
A langyos
vizet, az ?leszt?t ?s az 1 te?skan?l cukrot t?lban m?rem, alaposan elkeverem,
letakarom ?s 5 percig pihenni hagyom.
Addig egy
m?sik t?lba beleszit?lom a lisztet, hozz?adom a s?t ?s elkeverem.
Hozz?adom az apr? kock?ra v?gott vajat ?s egy
vajdarabol?val (vagy az ujjammal vagy esetleg vill?val) addig morzsolom, am?g a vaj kb. f?l-egy cm
nagys?g?ra esik sz?t.
A k?zben
felfutott ?leszt?s v?zhez hozz?keverem a marad?k cukrot, a tejet ?s a toj?st.
Most a
nedves hozz?val?khoz hozz??nt?m a vajas lisztet ?s egy spatul?val addig
keverem, hajtogatom a t?szt?t, am?g a sz?raz hozz?val?k nedvesek lesznek.
Arra ?gyelek, hogy a vaj darabokban maradjon, ne keverjem a t?szt?t sim?ra!
A ragacsos
t?szt?t f?li?ba csomagolom, k?zben t?glalapform?ra igaz?tom. Beteszem a
h?t?be minimum 4 ?r?ra, vagy egy eg?sz ?jszak?ra.
A hajtogat?shoz b?s?gesen belisztezem a munkalapot, a hideg t?szt?t a k?zep?re teszem, a tetej?t is meghintem liszttel, majd kb. 38 x 20 cm nagys?g? t?glalapform?ra ny?jtom.
A felesleges lisztet leseprem a t?szt?r?l, majd a
r?videbb oldal?val p?rhuzamosan h?romba hajtom, mint egy lev?lpap?rt. El?sz?r
a t?szta jobb oldal?t hajtom a k?z?ps? harmadra, majd annak tetej?re a bal
oldal?t. Most az ?ramutat? j?r?s?val megegyez?en elford?tom a t?szt?t 90
fokkal ?s megint 38 x 20 cm nagys?g?ra ny?jtom. K?zben lisztet sz?rok al?,
nehogy leragadjon. A ny?jt?st ?s a hajtogat?st h?romszor ism?tlem meg. Az
utols? hajtogat?s ut?n a h?romba hajtott t?szt?t megint h?rom r?tegbe hajtom, an?lk?l,
hogy el?tte kiny?jtan?m.
A t?szt?t becsomagolom ?s a h?t?be teszem legal?bb egy, legfeljebb 24 ?r?ra. (Ezen a ponton a t?szt?t ak?r
le is fagyaszthatjuk.)
A sajtkr?met
a cukorral ?s a citrom reszelt h?j?val, valamint a lev?vel kr?mesre keverem,
majd felhaszn?l?sig beteszem a h?t?be.
A leh?t?tt
t?szt?t kett? v?gom, az egyiket becsomagolom, ?s visszateszem a h?t?be, am?g
a m?sikkal dolgozom.
Egy nagy
s?t?lemezt kib?lel?nk s?t?pap?rral.
A munkalapra
lisztet sz?rok ?s a t?szt?t ?vatosan kb. 20 x 28 cm nagys?g? t?glalap form?ra
ny?jtom. A hosszabbik oldal?val p?rhuzamosa gondolatban h?rom r?szre osztom. A k?z?ps?re r?kenem a sajtkr?m fel?t, majd r?sz?rom a gy?m?lcs
fel?t. Most ribizlit ?s ?fony?t haszn?ltam vegyesen, de lehet m?lna, fekete ribizli, szeder, stb...
A t?szta fels? r?sz?n lev?gom a t?szta sarkait, majd a marad?k t?szt?t mindk?t oldalon ferd?n, egy ?les k?ssel 9-9 cs?kra szabom. Ezut?n ezeket a cs?kokat v?ltakozva r?hajtom a t?ltel?kre.
A megform?zott k?gy?r?test ?vatosan ?temelem a s?t?pap?ros tepsi egyik sz?l?re.
A h?t?b?l kiveszem a m?sik t?szt?t ?s ugyan?gy elk?sz?tem a r?test. A
tepsit lefedem egy nagy f?li?val ?s kb. 30 percre beteszem a h?t?be. A
h?t?ssel tudom megakad?lyozni, hogy a vaj kifolyjon s?t?s k?zben a t?szt?b?l.
Bekapcsolom a MIELE
s?t?met, ?s kiv?lasztom az als?-fels? s?t?si m?dot, a h?fokot 200 fokra ?ll?tom.
A tepsit kiveszem a h?t?b?l, a t?szt?kat v?konyan lekenem egy felvert toj?ssal, majd meghintem a barna n?dcukorral. Ezut?n betolom az el?meleg?tett s?t?be, ?s kb. 25 perc
alatt sz?p pirosra s?t?m.
Am?g s?lnek az ?ntethez a
porcukrot egy kisebb t?lba m?rem, hozz?adom a tejet ?s egy kan?llal addig
keverem, am?g a cukor felold?dik ?s a massza kiss? foly?konny? v?lik. Ezut?n a
langyosra h?lt s?tem?ny tetej?re csorgatom.
A s?tem?nyt
frissen k?n?lom.