Erdei Gombatorta

2010-10-21

sponsored links

Márton Levente kulinaristát idézve, "Szembenézni a gombával szinte harmadik típusú találkozás. Ufológiában járatlanok számára: J. Allen Hynek hivatásos amerikai pihent agyú (és csillagász) skálája szerint ez kapcsolatfelvételt jelent egy idegen civilizációval."
Miután a hétvégi gombászat után részemrõl a kapcsolatfelvétel a gyûrûs tuskógombával, a szürkéslila pereszkével, a piruló galócával és a szürke tölcsérgombával megtörtént, és úgy tûnik a találkozás túlélhetõ, kalandom eredményeit egy angol recept felhasználásával ismertetem meg veletek:
A recepthez kell tehát 500 gr erdei gomba, 6 nagy szem krumpli, 1 nagy fej hagyma, bacon szalonna vagy más füstölt szalonna ízlés szerint, 1 teáskanál tárkony, 1 teáskanál zöldbors, csipetnyi õrölt bor és só valamint egy kupica madeira bor (én csupán andalúz utazásunk emlékekén otthon õrzött malagát használtam, de szerintem sherry, portói mind tökéletes). A gombát felszeleteljük, serpenyõben hagymán megdínszteljük, sózzuk, borsozzuk és félretesszük. Ugyanezen serpenyõben a szalonnát megpirítjuk, majd rádobjuk a fûszereket (zöldbors, tárkony) és meglöttyintyük egy kupica desszertborral, majd hozzáadjuk a gombát. A krumplikat meghámozzuk és karikákra vágjuk. Egy beolajozott csatos tortaformában a karikákra vágott krumpli felét legyezõszerûen szétterítjük, rá a gombás töltelék kerül és befedjük a maradék krumplival. Sütõben kb. 50 percig pirulásig sütjük.
Ha a késõbbiekben kiderül, hogy a találkozás a gombákkal mégis végzetes volt, ezt a receptet szeretném hagyatékul az utókorra hagyni. Az alkotás eredményének publikálását (értsd. ételfotó) a gombák személyiségi jogaira tekintettel egy ideig felfüggesztem, de a hagyatéki tárgyalás lezárását követõen, azonnal megjelentetem.

Folytats a blogon ... kozosgomba.blogspot.com/2010/10/erdei...

sponsored links

Keres?s