Epres és barackos joghurttorta
sponsored links
Az ikrek születésnapját ünnepeltük, nekik készültek ezek a zsúrtorták.
Hosszas válogatás után, mindig emellett döntenek, úgyhogy már évek óta epres és barackos joghurttorta van ezen a napon.
Két normál méretû torta sok lenne, a közös torta pedig nyilván szóba se jöhet, ezért két kicsi tortát készítek, kétféle ízben.
Hozzávalók: 2 db 18 cm-es vagy 1 db 26 cm-es tortaformához
1 csomag "Gyõri édes zabfalatok" keksz
100 g olvasztott vaj
600 g natúr joghurt
150 g cukor
20 g zselatin
300 ml tejszín ( Hulala )
1 doboz felezett õszibarack befõtt
200 g eper
A díszítéshez:
150 ml tejszín ( Hulala )
1/2 csomag habfix
étcsoki
Elkészítés:
A hozzávalók egy normál, 26 cm-es tortaformához elegendõek, ha megfelezzük két 18 cm-es zsúrtortát kapunk.
A tortagyûrûket tortatálra helyezzük. A kekszet apróra morzsoljuk és az olvasztott vajjal összekeverjük. Kétfelé osztva kibéleljük vele a két tortagyûrût, ez lesz a "tészta".
A joghurtot, a cukrot és a zselatint lábosba mérjük és összemelegítjük. Nem szabad felforralni.
Az eperbõl 8-9 ( mindig legyen tartalék ) szép és lehetõleg egyforma méretû szemet kiválasztunk, amit félreteszünk a díszítéshez, a többit négyfelé vagdaljuk.
A barackból is kiválasztunk 3-4 szebbet, amit vékony szeletekre vágunk, a többit feldaraboljuk.
A tejszínt keményre felverjük, hozzáöntjük a kihûlt joghurtot és habverõvel nagyon alaposan összedolgozzuk.
Kétfelé osztva a tortaformába öntjük.
Egyikbe a darabolt epret, a másikba a darabolt barackot szórjuk. A gyümölcsöket kanállal, finoman belenyomkodjuk a habba és elsimítjuk a tetejét.
2-3 órára hûtõbe tesszük, ezalatt kellõen megdermed.
A tortagyûrût óvatosan eltávolítjuk, célszerû elõször késsel finoman körbevágni.
A díszítéshez a tejszínbõl a habfix-el kemény habot verünk, habzsákba töltjük és tetszés szerint díszítjük.
A csokis eperhez az eperszemeket olvasztott étcsokiba mártjuk és sütõpapírra rakjuk, hogy megszilárduljon.
Ezt azért jó így végezni, mert ha közvetlenül a tortára rakjuk, elcsoroghat a csokoládé, természetesen oda, ahonnan a legnehezebb eltávolítani vagy éppen lehetetlen.