Epres-mákos torta

2010-05-24

sponsored links


Végre itt az eper szezon! Igaz még borsós az ára, bár most szerencsés voltam, mert a helyi zöldségesben kedvelnek a fiúk és ingyen kaptam 30dkg epret. :)


Az eper gazdag C vitaminban, vasban (piros), könnyû, vízben gazdag, ezért frissítõ hatású, és egy jó hír: kalória tartalma alacsony, ezért azoknak is kedvezõ édesség (cukor nélkül:) akik vigyáznak nem csak alakjukra, de egészségükre is.
Természetesen ha megsütjük, vagy fõzzük, ez esetekben a C vitamin tartalomnak lõttek, de a különleges íz még így is kárpotól.


Élvezzétek amíg tart!

Epres-mákos torta Hozzávalók:

130g teljes kiõrlésû bio tönkölybúzaliszt
130g bio fehér tönkölybúzaliszt
50g mák
50g nádcukor
1 citrom reszelt héja 
1,5 tasak bio sütõpor (15g)
7 ek. olaj
3dl soya ital
30dkg friss magyar eper

Egy keverõtálba kimérjük a liszteket, a cukrot, a sütõport (ez a fajta még Franciaországból volt, egy tasak 10g és nem 12g mint az Oetker féle), a mákot, és a citrom héját hozzáreszeljük és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk az olajat és a soya italt. Közepesen kenhetõ, nem túl folyós állagúnak kell lennie.
Kiolajozott, lisztezett tortaformába terítjük szét, legjobb a szilikon forma, mert abban semmilyen káros anyag nincs, de csatos tortaforma is megteszi, bár a teflon nem túl egészséges, érdemes hát elkerülni, ha teheted!
A szilikon formák nagy elõnye, hogy nem kell olajozni, sem lisztezni, mert egyszerûen kiforgatható belõle a tészta, és könnyen tisztán tartható.
Amint a formába került a massza, elegyengetjük, és a megmosott, félbe vágott eperszemeket a tészta tetejére tesszük.

A sütõt elõmelegítjük 180°-ra ezen a hõmérsékleten sütjük a tortát 15-20 percig, majd 200°-on amig teljesen át nem sül.

Készen a formában hagyjuk kicsit lehülni, és ha már nem forró kitesszük egy torta tálra.
Tálaláskor meghinthetjük porcukorral, vagy karamellás eperöntettel locsoljuk.

Az eperöntet-hez egy kevés nádcukrot karamellizálunk, majd vízzel felöntjük és hozzáadjuk az eper szemeket -érdemes az érettebbeket választani- és rövid ideig fõzzük.
Ha nem készítjük el az öntetet, akkor érdemes több cukrot tenni a tésztába.


A tészta nagyon könnyed lett, a mákszemektõl pedig ropogós, egyszerûen finom!

Mentalevéllel díszíthetjük. 

Forrás: Ízek és Érzések jún-júl.


Folytats a blogon ... thesweetcardamom.blogspot.com/2010/05...

sponsored links

Keres?s