Epres-mascarpon?s csokitorta
sponsored links
Dorka l?nyom 12 ?ves lett...epres csokitort?t k?rt, egy?b t?mpontot nem kaptam t?le, sok id?t nem hagyott a gondolkod?sra, ?gy azt?n viharos gyorsas?ggal elkezdtem agyalni, hogyan alkossam meg. Ma szerencs?re pont r??r?sben voltam, p?r ?ra alatt kigondoltam a koncepci?t, volt benne apr?bb ?jratervez?s is, de m?g ezzel egy?tt is viszonylag hamar k?sz lett. Sz?nhidr?t cs?kkentett verzi?ban k?sz?tettem, a pisk?t?t cukorral, a kr?meket eritrittel, ?gy nekem se akkora b?n?z?s, de term?szetesen cukorral is elk?sz?thet?, ?zl?s szerint.
Hozz?val?k:
A pisk?t?hoz:
4 toj?s
4 ek cukor
4 ek liszt
1/2 cs. s?t?por
Epres kr?mhez:
20 dkg eper (mivel a szezonnak v?ge, fagyasztottat haszn?ltam)
2 ek eritrit
1 p?pos ek vanili?s pudingpor
25 dkg mascarpone
Csokis kr?mhez:
2,5 dl tej
10 dkg ?tcsoki
1 cs.vanili?s pudingpor
3 ek eritrit
F?l kockamargarin
Rum aroma ?zl?s szerint
D?sz?t?shez:
Epres csokirudak
10 db cukorvir?g
Dekor cukorgy?ngy?k
Elk?sz?t?se:
Els? l?p?sk?nt a pisk?t?t s?tj?k meg. A toj?sokat a cukorral robotg?ppel habosra keverj?k, majd ?vatosan beleforgatjuk a s?t?porral elkevert lisztet. Vajazott lisztezett f?lg?mb alak? tortaform?ba ?ntj?k ( 21 cm ?tm?r?j?), 180 fokra el?meleg?tett s?t?ben kb 30 perc alatt megs?tj?k (s?t?f?gg?).
Az epres kr?mhez az epret l?bosba tessz?k, alacsony l?ngon f?zni kezdj?k. Ha megpuhult, ?sszeturmixoljuk, majd belekeverj?k az eritritet, ?s a pudingport. Folyamatos keverget?s mellett bes?r?s?tj?k, majd h?lni hagyjuk. Ha kih?lt, kever?kan?llal belekeverj?k a mascarpon?t.
A csokis kr?mhez 2 dl tejbe beletessz?k a csokit, ?s am?g felolvad meleg?tj?k, majd hozz??ntj?k a marad?k tejjel ?s eritrittel el?zetesen elkevert pudingport. Folyamatos keverget?s mellett s?r?re
f?zz?k. Leh?tj?k, majd robotg?ppel belekeverj?k a margarint ?s a rum arom?t.
A kih?lt torta lapot 3 r?szre v?gjuk, az als? lapra kenj?k az epres kr?met. Erre tessz?k a m?sodik lapot, amire a csokis kr?m 2/3-?t kenj?k. Erre ker?l az utols? tortalap, amit a marad?k csokis kr?mmel burkolunk.
Epres csokirudakkal, cukorvir?gokkal ?s dekor cukorgy?nggyel d?sz?tj?k.