Epres Köleskuglóf

2011-04-30

sponsored links

Lassan itt a május és a májusi hónap gyümölcse az eper!
Nem sok olyan személyt ismerek aki nem kedvelné ezt a színre, zamatra, ízre csodálatos bogyós gyümölcsöt.

Élettani tudnivalók az eperrõl:

Tele vitaminnal, az egészsége megõrzéséhez elengedhetetlen növényi vegyületekkel.
Lédús, C-vitaminban gazdag formás kis csoda, a hosszú téli hónapok után feltölti kiéheztetett testét és lelkét. És a színe, az illata!
Mintha csak a színterápia doktorai találták volna ki, még a látványa is energetizál!
Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítõ folyamatokat.
 Bõséges C- és E-vitamin tartalmával kitûnõ vértisztító táplálék. Csökkenti a szívbetegségek, a kötõszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét.
A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.
Minden gyümölcsöt a legjobb akkor fogyasztani amikor érik, nyersen, édesítetlenül, vegyszermentesen a legjobb.
A bogyós gyümölcsök nyersen is ehetõk együtt lisztes ételekkel, természetesen répacukor nélkül!!
Az eper jó hatást gyakorol a májra, élénkíti , méregteleníti.

Innen a téves allergizáló hatás, ugyanis az eper csak teszi a dolgát : méregtelenít, amely hatására a bõrön kiütések jelentkeznek.
Nem az epret kellene eliminálni, hanem leginkább a túlzottan elfogyasztott állati fehérjéket.
 Elsõ helyen áll a hús mellett a tejtermék!
Kitûnõ méregtelenítõ kúra az 1-2 napos eperkúra, amikor csak vegyszermentes epret eszünk, mellé a nap folyamán kevés gyógyteát fogyasztunk .

Úgy döntöttem ebben a hónapban több olyan receptet teszek közzé ami ezzel az ínycsiklandozó gyümölccsel készül.

Elsõ epres recept, természetesen cukor nélkül, ez a nagyon könnyû sütemény, amely tulajdonképpen nem tartalmaz búza lisztet, tehát gluténmentes is! Az egyik leginkább lúgosító gabonával készült : a kölessel.
A sütemény mellé fogyaszthatunk nyers epret is és csakis növényi , nem hidrogenizált tejszínhabot, ha fokozni akarjuk az élvezetét!



Hozzávalók:

250 g köles liszt
100 g mandula liszt, vagy örõlt mandula
80 g növényi édesítõ: xilit ( nyírfa cukor)
8 evõkanál kókusz olaj
késhegynyi bourbon vanília
1 tasak foszfátmentes sütõpor
fél citrom leve és reszelt héja
3 dl víz
2 evõkanál szójajoghurt ( elhagyható).

100 g  friss eper



A köles lisztet elkeverjük a mandula liszttel, sütõporral, xilittel, bourbon vaníliával, citrom héjával, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat: olajat, citromlevet, vizet, szója joghurtot. Robotgép segítségével összedolgozzuk.
A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk és óvatosan hozzákeverjük a tésztához.
Egy kuglóf sütõ formát kiolajozunk és beleöntjük a tésztát. Elõmelegített sütõben 180 C fokon 30-35 percig sütjük. Szúró próbát veszünk mielõtt kivesszük és ha még nem sült át a közepe további 5-7 percig sütjük 150 C fokon. Miután kihûlt óvatosan kiborítjuk a formából.

Adhatunk mellé habbá vert szója tejszínhabot, vagy szója helyett kókusz krémet is kidolgozhatunk robot gép segítségével. ( majdnem hab állagú lesz).


Fittanyuka

Folytats a blogon ... fittanyuka.blogspot.com/2011/04/epres...

sponsored links

Keres?s