Epres képsivelõfánk-koszorú
sponsored links
Hozzávalók:
a tésztához: 0,75 dl víz, 0,75 dl tej, 6 dkg vaj, 1 teáskanál cukor, csipetnyi só, 12 dkg liszt, 3 tojás;
a ropogós réteghez: 5 dkg liszt, 5 dkg barna cukor, 4 dkg vaj, csipetnyi só, piros vagy rózsaszín ételfesték;
a krémhez: 2 tojás, 6 dkg cukor, 2,5 dl tej, 30 g liszt, fél rúd vanília kikapart magjai;
egyéb hozzávalók: 8-10 eper, marcipán virágok, porcukor.
Elkészítése:
1. A vizet a tejjel meg a vajjal fõni tesszük, hozzáadjuk a sót meg a cukrot.
2. Mikor felforrt, beletesszük a lisztet és folyamatosan kavarjuk, míg a massza elválik az edénytõl és középen egyben összeáll.
3. Félrevesszük, langyosra hûtjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
4. A puha vajat összedolgozzuk a liszttel, a sóval meg a cukorral, pár csepp ételfestékkel megszínezzük.
5. Két sütõpapír között 2-3 mm vastag lappá nyújtjuk, legalább 1 órára hûtõbe tesszük, majd 4-5 cm-es kerek kiszúróval kiszaggatjuk.
6. A masszát kerek lyukú csõvel ellátott habzsákba tesszük és sütõpapírral bélelt tepsibe, egy 24-26 cm átmérõjû koszorút nyomunk vele.
7. A tetejére helyezzük a rózsaszín korongokat, majd elõmelegített sütõben, 200 fokon 15 percig, majd 170 fokon, további 15-20 percig sütjük.
8. A tejet fõni teszünk. A tojássárgáját a cukorral és a vanília magokkal kikavarjuk, hozzáadjuk a lisztet és vékony sugárban a forró tejet, majs kis lángon, folytonos keveréssel sûrûsödésig fõzzük. Félrevesszük, pár perc után beleforgatjuk a felvert fehérjét.
A koszorú tetejét levágjuk, megtöltjük a kihûlt krémmel és félbevágott eprekkel. Tetejét megszórjuk porcukorral és marcipánvirágokkal díszítjük.