Epres-citromos fordított torta

2010-05-16

sponsored links

A recept az Elle a table márciusi számából van: egy alaptésztára 5 féle verziót mutatnak be, én most a citromosat választottam (volt még natúr, bogyós gyümölcs, alma, körte feltéttel).

A recept roppant egyszerû, el lehet készíteni különálló, kisebb formákban is. Én 18 centis tortaformában sütöttem meg kétharmadnyi tésztából (eredetileg ilyenben kellene sütni).

Hozzávalók (az eredeti mennyiség):

3 tojás
15 dkg porcukor
15 dkg liszt
20 dkg olvasztott vaj
vanília ízlés szerint
1 csipet só

A karamellhez:
15 dkg cukor
4 evõkanál víz
4 csepp citromlé

A tetejére:
2 citom
2 evõkanál cukor
pár szem eper

A citromokat alaposan megmossuk, felkarikázzuk és egy kis lábasba tesszük: felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és megszórjuk a cukorral. Kis lángon kb. 10 percig fõzzük, amíg meg nem puhulnak a karikák. Lecsöpögtetjük, az epret felszeleteljük.

A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. A tortaformát kivajazzuk, ha kapcsos a forma, akkor alufóliával körbetekerjük.

A tojásokat a cukorral és a vaníliával fehéredésig keverjük, majd a lisztet és az olvasztott vajat is beledolgozzuk, szintén folyamatosan keverve.

A karamellhez a cukrot és a vizet lassú tûzön, 5-6 perc alatt szép barna karamellé fõzzük, a tûzrõl levéve hozzáadjuk a citromlevet.

A karamellt a forma aljába öntjük, ráhelyezzük a citromkarikákat és az eperszeleteket, majd rásimítjuk a tésztát. Ha nagy formában sütjük, akkor 40 perc múlva kivesszük a sütõbõl is kiöntjük a formából (a 18 centis 35 perc alatt sült meg).


Folytats a blogon ... sutiszorny.blogspot.com/2010/05/epres...

sponsored links

Keres?s