Epres Charlotte torta, ahogy mi készítjük...
sponsored links
Ennek az epres-krémes csodának az elkészítését régóta tervezgeti az én drága feleségem, de valahogyan sosem jött össze (halkan megjegyzem, hogy miattam, mert én mindig leszavaztam). De addig-addig mondogatta, és addig-addig beszélt róla, míg azt mondtam: jól van, legyen, végül is jól néz ki, biztosan finom is lesz mindazok ellenére, hogy én nem nagyon szeretem a tejszínhabot (fõleg nem a halálos dózishoz közelítõ mennyiségben :-)). Így történt, hát, hogy az én szemem fénye nekiállt elkészíteni élete elsõ epres Charlotte tortáját. Mint utóbb kiderült, ez egyáltalán nem volt rossz ötlet, mert bár nem vált vitathatatlanul a kedvencünkké, de villámgyorsan elfogyott. A végsó konklúzió pedig ez: szép volt, jó volt, finom volt, de most egy jó darabig nem akarunk ilyet. :-)
Piskótalap:
- 3 tojás
- 3 evõkanál porcukor
- 3 evõkanál liszt
- fél csomag sütõpor
Piskótatekercs:
- 5 tojás
- 5 evõkanál porcukor
- 5 evõkanál liszt
- egy csomag sütõpor
- 200 gramm (házi) eperlekvár
Az epres krémhez:
- 50 gramm kristálycukor
- 250 gramm eper
- 150 gramm epres joghurt
- 500 gramm (növényi alapú) habtejszín
Továbbá:
- Olaj és porcukor a forma elõkészítéséhez
- 2 evõkanál (házi) eperlekvár a kenéshez
- 25 gramm szeletelt mandula
Piskótalap elkészítése:
A tojásokat törjük fel, válasszuk szét a fehérjét a sárgájától. A fehérjéket egy csipet konyhasóval verjük kemény habbá, majd ebbe szórjuk bele az átszitált porcukrot. Ezzel verjük tovább, aztán egyenként keverjük bele a tojássárgákat is. Ha ez megvan, a sütõporos lisztet apránként keverjük bele fakanállal. A masszát szilikonos sütõpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 200 fokon körülbelül 20 percig sütjük. Ha megsült, vegyük ki a sütõbõl, és tegyük félre, hogy teljesen kihûljön.
Piskótatekercs elkészítése:
A piskóta masszáját az elõbbiek szerint készítsük el, de végül ne tortaformába, hanem egy szilikonos sütõpapírral bélelt tepsiben süssük 200 fokon körülbelül 20 percig. Ezt követõen szedjük ki a sütõbõl, vegyük le az aljáról a sütõpapírt, majd még melegében tegyük egy tiszta, száraz, liszttel megszórt konyharuhára, és azzal együtt tekerjük fel. Így tegyük félre, és hagyjuk kihûlni. Amikor ez megtörtént, óvatosan, hogy el ne törjön, tekerjük ki. Az eperlekvárral egyenletesen kenjük meg. Ha ez megvan, ismét tekerjük fel, és vágjuk a tekercset egyforma vastag szeletekre.
A növényi alapú habtejszínt felverjük, hozzáöntjük az epres joghurtot, az elõzõleg összeturmixolt epret, valamint a cukrot. Ezzel együtt tovább verjük, majd amikor már jó kemény a hab, és egyenletesen rózsaszín az epertõl, akkor készen van. Tegyük félre pihenni, amíg újból szükségünk nem lesz rá. Itt megjegyeznénk, hogy lehet nem növényi alapú habtejszínt is használni, de ahhoz egyrészt több cukrot kell hozzáadni, másrészt zselatint is kell a krémbe keverni (ebbe a mennyiségbe nyolc lap zselatint és plusz még 50 gramm cukrot).
A torta összerakása:
Ehhez kelleni fog egy tál. Minél inkább közelít a tál alakja a félgömbhöz, annál inkább lesz formás a torta. A jelenlegi arányok egy majdnem teljesen fégömb alakú tálhoz lettek méretezve, de így azért igen csak sok benne a hab. Aki kevesebb habbal szereti, az kevésbé mély tálat válasszon hozzá. Ahhoz azonban kevesebb krém fog kelleni. Szóval, ott tartottunk, hogy kell egy tál. A tál átmérõje egyezzen meg a tortaforma átmérõjével, amelyben a piskótalapot sütöttük. Ha nem egyformák, akkor nem fog tökéletesen illeszkedni a torta az alapjára. Ha megvan a tál, akkor egy szilikonecset segítségével kenjük be egyenletesen étolajjal a belsejét. Ezt szórjuk meg egyenletesen porcukorral. Ez a bevonat fogja megakadályozni, hogy a torta benne ragadjon a tálban. Minek után ezzel is megvagyunk, elkezdhetjük a piskótatekercsbõl vágott szeletekkel kirakni a tál alját és falát. Az utolsó sort (ez van a tál szélénél) érdemes hosszában félbevágott, és fejjel lefelé fordított félszeletekbõl kirakni. Ezt követõen jöhet az epres krém. Ezzel jól töltsük ki a tátongó üreget, majd a tetejét elsimítva ráfektethetjük a tortalapot. Ezzel együtt tegyük három órára hûtõszekrénybe...
Ha letelt az idõ, akkor vegyük ki a hûtõbõl. Tegyünk rá egy tálat, tálcát, és azzal együtt fordítsuk meg az egészet. Egy kanállal óvatosan kocogtassuk a tálat, hogy kicsusszanjon belõle a torta. Ha nagyon makacsul kapaszkodik, akkor érdemes megpróbálni a tál pereménél körben egy késsel elkezdeni elválasztani a tortát az edény falától, ugyanis itt elképzelhetõ, hogy a krém annyira tapad a tálhoz, hogy abban vákuum képzõdik, és ezért nem jön ki belõle.
Ha sikerült kiimádkozni a tálból a tortát, akkor máris láthatjuk, mit alkottunk. :-) Gyönyörûséges látvány. A torta alját körben kenjük meg eperlekvárral, és a lekváros részre szórjuk szeletelt mandulát. Ha nem akar magától odatapadni, akkor nyomkodjuk oda kézzel. Ezt követõen a torta elkészült, lehet szeletelni és tálalni ezt a habos-krémes-epres élményt... :-)
Mindenkinek jó tortakészítést, és kellemes, kalóriákban gazdag nassolást kívánunk. :-)