Egyszerû lángos
sponsored links
Anyukám mesélte, hogy lángost készített a hétvégén. Egy rokon hölgy tanácsára dagasztott a tésztájába egy fõtt, áttört krumplit is. Eszembe jutott, hogy ezer éve ettem és sütöttem utoljára. Ma neki is álltam és én is kipróbáltam ezt a krumplis változatot. Bevallom õszintén, hogy az elsõ lángos, amit az olajba tettem, olyan lapos és vékony lett, mint egy tányér. Kicsit megijedtem, majd a második "normális" után rájöttem, hogy nem volt elég forró az olaj. Sebaj, Párom kijelentette, az a ropogós az övé lesz. Természetesen tejföllel, sajttal szeretjük és jó fokhagymásan :-)
Hozzávalók 7-8 db lángoshoz:
- 1 nagyobb krumpli
- 50 dkg liszt
- 2 tk só
- 2,5 dkg friss élesztõ
- 1 tk cukor
- 3 dl krumpli fõzõlé
- 0,5 dl olaj
A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és vízben puhára fõzzük.
Leszûrjük, megtörjük és a fõzõ levét felfogjuk, hagyjuk langyosra hûlni.
A vízbe morzsoljuk az élesztõt, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a sót, a felfutott élesztõt és az olajat.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, egy nagyobb formával (nálam egy kis salátás tálka) korongokat szaggatunk.
Olajat forrósítunk egy magasabb falú serpenyõben.
Ha jó forró az olaj, akkor kézbe veszünk egy tészta korongot és a két kezünkben úgy tartjuk, mintha az autó kormányát fognánk és a szélét fogva elkezdjük körbe forgatni. Így a tészta széle kicsit vastagabb marad és a közepe pedig szép vékonyra nyúlik.
A forró olajban többször megforgatva pirosra sütjük.
A megsült lángosokat élükre állítva, konyhai papírtörlõn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Melegen, fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk.