Egyszerû almás pite (?) lepény (?)
sponsored links
A vélemények megoszlanak, hogy pite vagy lepény, de lényeg, hogy finom és egyszerû. Azért kezdtük el gyártani, mert a Nagykettõ vett egy quiche sütõt akciós áron, és volt otthon nála alma, és valami forró édességre vágytunk, és... a következõ dolog, amire emlékszem, az asztalon gõzölgõ finomság.
Hozzávalók:
kb 7-8 dkg vaj
kb 12-15 dkg liszt (6-7 evõkanál)
néhány kanál jéghideg víz
2-4 szem alma
1 tojássárgája
kb fél pohár tejföl (1-1,2 dl)
cukor
fahéj
citromhéj
Így csináltam:
Az omlós tésztához a 10 vagy 20 vagy 25 dekás vajból gondolomformán lefarigcsálok egy darabot, ami szerintem elég. Ezt gyorsan összegyurmázom a gondolomformán kimért liszttel (mérleg?? minek!), amibõl olyan 6-7 evõkanálnál szokok volt rakni, de már kétszer is elõfordult, hogy ez túl sok lett. Néhány kanál víz is szükséges, hogy a tészta összeálljon. Nem kell sokat gyurmázni, állítólag nem tesz neki jót. A kész tésztát kicsit bevágom a hûtõbe, aztán kinyújtom, formába belesimítom, megint betolom hûtõbe és elkezdtem melegíteni a sütõt. Állítólag akkor lesz omlós, ha jéghidegen tesszük bele a forróba.
Miközben a sütõ melegszik, megpucolom az almákat (héját is levágom, de természetesen nem dobom ki, hanem megeszem, abba van a vitamin).
A fél pohár tejfölbe (érdemes megbontott tejfölt használni, és akkor annak a poharába rögtön keverhetjük is, így spórolva a mosogatáson) beleütöm a tojássárgáját, az alma savanyúságától meg szánk édességétõl függõen teszek bele cukrot, én általában olyan 1 maximum másfél evõkanállal, fahéjjal meg citromhéjjal ízesítem.
A tésztát kb. 10-15 percig elõsütöm, amíg megszínesedik, mások szerint babbal vagy rizzsel, vagy valami hasonlóval megtöltve kell, de én nem úgy szokom, nincs nekem felesleges félkilóm semmibõl.
Ezután jön a mûvészi része: szépen rárendezem az almákat, a tésztára. Igyekszek nagyon mûvészien csinálni, mert itt aztán véget is ér a mûvészi rész. Jön a tejfölös tojás rá, majd a készre sütés, saccra olyan 20 perc alatt, de egyszer se néztem az idõt, jobb ha a látványra hagyatkozunk, és akkor vesszük ki, mikor már szépen megpirult a teteje. 200 fok körül érdemes.
Melegen is, hidegen is kiváló.