Egy nem átlagos almatorta
sponsored links
Olvastam megannyi receptet, de valami mást, valami egyedit szerettem volna. És megszületett életem elsõ olyan süteménye, ami a fejembõl ugrott ki, nincs leírva sehol, senki által. Csak itt és most. Elõször.
Hozzávalók (21 cm-es kapcsos tortaformához):
- 3 tojás
- 150 g porcukor
- 75 ml étolaj (most citromos ízû kukoricacsíra olaj)
- 75 ml tej
- 150 g rétesliszt
- 9 g sütõpor
- 1 citrom reszelt héja
- 2-3 szép alma
- 60 g margarin
- 1 tk fahéj
- 0,5 dl rosé
- 0,5 dl víz
- 2 ek méz
- 1 citrom leve
- 200 g krémsajt (Philadelphia, Soft Cheese az ALDI-ból)
- 250 ml dl tejszín (30%)
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 "púpos" ek méz
- 1 zacskó vaniliás cukor
- 1 zacskó Dr Oetker instant zselatin fix
?
A torta 3 rétegbõl áll, az elsõ egy gyorsan és egyszerûen elkészíthetõ, finom, puha piskótaszerû tészta, amit citrommal bolondítottam meg.
A tojásokat robotgépben habosra keverem a porcukorral, majd jönnek a "folyékony" hozzávalók, a reszelt citromhéj és végül apránként a sütõporral elkevert liszt. A tortaformát kivajazom, kilisztezem, beleöntöm a tésztát és 180 fokra elõmelegített sütõben 20 percig sütöm.
Olyan szépen megemelkedett a tészta, hogy vastagabb lett, mint amire számítottam. Így mikor kivettem a sütõbõl, a tészta felsõ 1/3-át levágtam, és a torta tetejére díszítést csináltam belõle. No meg ettem is belõle...
A tészta hül, addig jöhet az alma. Én nem hámoztam meg õket, de azt a kritikai észrevételt kaptam, hogy jobb lett volna héj nélkül... Szóval tegyen mindenki belátása szerint.
A magházat kivájom, és vékony szeletekre vágom az almákat. Meglocsolom a citrom levével. A margarint megolvasztom egy serpenyõben és beledobom az almákat. Átforgatom õket, megszórom a fahéj felével. Pár perc múlva jöhet bele a bor, majd a víz. Miközben párolódik az alma, fokozatosan hozzácsurgatom a mézet és hozzáadom a maradék fahéjat. A lé teljesen elfõ, a végén már csak a mézben karamellizálódnak a szeletek. Mikor megpuhultak, kiveszem a serpenyõbõl és több rétegben elrendezem õket a tészta tetején. Visszateszem a serpenyõt a tûzre, a maradék mézes egyveleget melegítem, sûrûre karamellizálom és az almák tetejére csurgatom. (4-5 ek lesz)
A tésztát hûtöm addig, még elkészítem a krémet a tetejére.
A krémsajtot kikeverem a citrom levével és héjával, a vaníliás cukorral és a mézzel. A tejszínt kemény habbá verem és a krémsajt alá keverem. Végül apránként hozzáadom az instant zselatin fixet és jó alaposan összedolgozom kézi habverõvel.
A krémet ráöntöm az almarétegre és berakom a hûtõbe egy éjszakára.
A torta 3 rétegbõl áll, az elsõ egy gyorsan és egyszerûen elkészíthetõ, finom, puha piskótaszerû tészta, amit citrommal bolondítottam meg.
A tojásokat robotgépben habosra keverem a porcukorral, majd jönnek a "folyékony" hozzávalók, a reszelt citromhéj és végül apránként a sütõporral elkevert liszt. A tortaformát kivajazom, kilisztezem, beleöntöm a tésztát és 180 fokra elõmelegített sütõben 20 percig sütöm.
Olyan szépen megemelkedett a tészta, hogy vastagabb lett, mint amire számítottam. Így mikor kivettem a sütõbõl, a tészta felsõ 1/3-át levágtam, és a torta tetejére díszítést csináltam belõle. No meg ettem is belõle...
A tészta hül, addig jöhet az alma. Én nem hámoztam meg õket, de azt a kritikai észrevételt kaptam, hogy jobb lett volna héj nélkül... Szóval tegyen mindenki belátása szerint.
A magházat kivájom, és vékony szeletekre vágom az almákat. Meglocsolom a citrom levével. A margarint megolvasztom egy serpenyõben és beledobom az almákat. Átforgatom õket, megszórom a fahéj felével. Pár perc múlva jöhet bele a bor, majd a víz. Miközben párolódik az alma, fokozatosan hozzácsurgatom a mézet és hozzáadom a maradék fahéjat. A lé teljesen elfõ, a végén már csak a mézben karamellizálódnak a szeletek. Mikor megpuhultak, kiveszem a serpenyõbõl és több rétegben elrendezem õket a tészta tetején. Visszateszem a serpenyõt a tûzre, a maradék mézes egyveleget melegítem, sûrûre karamellizálom és az almák tetejére csurgatom. (4-5 ek lesz)
A tésztát hûtöm addig, még elkészítem a krémet a tetejére.
A krémsajtot kikeverem a citrom levével és héjával, a vaníliás cukorral és a mézzel. A tejszínt kemény habbá verem és a krémsajt alá keverem. Végül apránként hozzáadom az instant zselatin fixet és jó alaposan összedolgozom kézi habverõvel.
A krémet ráöntöm az almarétegre és berakom a hûtõbe egy éjszakára.