Egy kis India a lakásban
sponsored links
Indiában jártunk. Nem meghatározott idõközönként egymásnál tartunk habzsi-dözsit a barátainkkal. Ilyenkor mindig ki van osztva, ki mit készít: elõétel, leves, fõétel, desszert. A legutóbbi állomás nálunk volt,és pár napig tartotta is magát ehhez a lakás ( két nap után is fulladtunk az indiai gõzben) és elõször készítettem indiai ételeket. Eddig kényelmesen megoldottunk a Panjabiból, és elõ számú kedvenc házhoz szállítónkká vált. Aztán pár alkalommal betértem a Szép Kis Indiába, felleltem amit lehetett, kiokítattam magam, és akkor már nem volt más választás be kellett vállalni. Állítólag imádták. Én is. Ember is. Embernek jobban kellett imádnia, mert több napig ez volt az ebédje...
Retek raita
Olívaolajon megfuttatom a fokhagymát, majd az apró kockára vágott retekhez keverem. Aprított koriander, só, bors az ízesítésre, és török joghurt a krémesítésre.
Uborka raita
Olívaolajon fokhagymát és gyömbért üvegesre fõzök. Az uborkát magtalanítom és kockára vágom. Sóval, borssal és menta chutney-val ízesítem. Hozzákeverem a törökjoghurtot és egy kevés citromlevet.
Zöldborsós házisajt
Olívaolaj, és tisztított vaj keverékén gyömbért, és fokhagymát, ezüsthagymát üvegesre párolok, majd hozzákeverem a fûszereket: tandoori masala, garam masala, mustármag, és görögszéna. Egy kicsit megpirítom, majd hozzáadom a paradicsomkonzervet, egy kevés cukrot, sót, borsot is adok még hozzá. Lassan fõzöm, majd az utolsó 5 percben hozzáadom a zöldborsót és a házi sajtot. Tálalásnál török joghurtot teszek rá.
Paradicsomos Okra
Olívaolaj és tisztított vaj keverékén ezüsthagymát, fokhagymát, gyömbért üvegesre párolok, majd egy kevés mustármagot, görögszéna levelet, tandoori masalát és egy sabji nevû fûszerkeveréket keverek hozzá. Átforgatom, beleteszem a koktélparadicsom konzervet, az okrát. Ha rottyant egyet, hozzáadok egy kevés török joghurtot és citromlevet.
Joghurtos Okra
Olívaolajon és tisztított vaj keverékén gyömbért és fokhagymát üvegesre párolok, hozzáadom az okrát, egy kevés sót, citromlevet és a végén török joghurttal forgatom át.
Vöröslencse "fõzelék"
Olívaolaj és tisztított vaj keverékén ezüst hagymát, fokhagymát, üvegesre párolok, majd hagymamagot, mustármagot adok hozzá, és kissé megpirítom (mikor pattogni kezd), kurkuma, görögszéna, kardamom, kevés garam masalat adok hozzá. Átforgatom, és hozzáadom az elõzõleg beáztatott vöröslencsét. Folyamatosan adom hozzá az alaplevet. Tálalásnál elkeverem török joghurttal és friss korianderrel.
Mindezek mellé, került még papadum és mango chutney is.
Kis Indiai szótár:
Koriander
Tandoori Masala
Garam Masala
Görögszéna levél
Mustármag
Okra
Házi sajt: Szép Kis India
Török joghurt: Culinaris
Sabji: Szép Kis India
Retek raita
Olívaolajon megfuttatom a fokhagymát, majd az apró kockára vágott retekhez keverem. Aprított koriander, só, bors az ízesítésre, és török joghurt a krémesítésre.
Uborka raita
Olívaolajon fokhagymát és gyömbért üvegesre fõzök. Az uborkát magtalanítom és kockára vágom. Sóval, borssal és menta chutney-val ízesítem. Hozzákeverem a törökjoghurtot és egy kevés citromlevet.
Zöldborsós házisajt
Olívaolaj, és tisztított vaj keverékén gyömbért, és fokhagymát, ezüsthagymát üvegesre párolok, majd hozzákeverem a fûszereket: tandoori masala, garam masala, mustármag, és görögszéna. Egy kicsit megpirítom, majd hozzáadom a paradicsomkonzervet, egy kevés cukrot, sót, borsot is adok még hozzá. Lassan fõzöm, majd az utolsó 5 percben hozzáadom a zöldborsót és a házi sajtot. Tálalásnál török joghurtot teszek rá.
Paradicsomos Okra
Olívaolaj és tisztított vaj keverékén ezüsthagymát, fokhagymát, gyömbért üvegesre párolok, majd egy kevés mustármagot, görögszéna levelet, tandoori masalát és egy sabji nevû fûszerkeveréket keverek hozzá. Átforgatom, beleteszem a koktélparadicsom konzervet, az okrát. Ha rottyant egyet, hozzáadok egy kevés török joghurtot és citromlevet.
Joghurtos Okra
Olívaolajon és tisztított vaj keverékén gyömbért és fokhagymát üvegesre párolok, hozzáadom az okrát, egy kevés sót, citromlevet és a végén török joghurttal forgatom át.
Vöröslencse "fõzelék"
Olívaolaj és tisztított vaj keverékén ezüst hagymát, fokhagymát, üvegesre párolok, majd hagymamagot, mustármagot adok hozzá, és kissé megpirítom (mikor pattogni kezd), kurkuma, görögszéna, kardamom, kevés garam masalat adok hozzá. Átforgatom, és hozzáadom az elõzõleg beáztatott vöröslencsét. Folyamatosan adom hozzá az alaplevet. Tálalásnál elkeverem török joghurttal és friss korianderrel.
Mindezek mellé, került még papadum és mango chutney is.
Kis Indiai szótár:
Koriander
Tandoori Masala
Garam Masala
Görögszéna levél
Mustármag
Okra
Házi sajt: Szép Kis India
Török joghurt: Culinaris
Sabji: Szép Kis India