Egy igazán sikeres próbálkozás

2014-01-13

sponsored links

DSC_0757.JPG


Én alapjáraton  szeretem a levest.

Nehezen vagyok meg nélküle, ha nincs,szinte elmaradhatatlan a konyhámban.

A rendszeres levesfogyasztásnak nemzetközi tudományos vizsgálatok, felmérések szerint
komoly elõnyei vannak az egészségmegõrzés terén. A tanulmányokból kitûnik, akik
gyakrabban fogyasztanak levest, kevesebb zsírt és kalóriát visznek be a szervezetbe, ebbõl
következõen ritkábban van súlytöbbletük, testtömeg-indexük alacsonyabb értéket mutat,
alacsonyabb a vér koleszterinszintjük, sõt a szív és érbetegségekre vonatkozó kockázati
tényezõk is sokkal kedvezõbbek, mint a levest nem vagy csak ritkábban fogyasztók körében.
A rendszeres levesfogyasztás biztosítéka a megfelelõ folyadékpótlásnak, az éhségérzet
csillapításával pedig csökkenti a kalóriabevitelt, így hasznos a testsúlykarbantartás
szempontjából is.

Kiegyensúlyozott táplálkozás alapja tehát a friss leves!

Most egy általam még sohasem próbált fajtájával kísérleteztem. Ez a FOKHAGYMA LEVES!!!!

Hozzávalók:

2 fej fokhagyma

2 dl tejszín

1 liter húsleves alaplé (ha nincs erõleveskockából készítsünk)

só,õrölt bors (fekete vagy fehér)

1 ek.kókuszolaj

2 ek.keményítõ

1 dl víz,

tálaláshoz pirítós (vagy pirított kenyérkocka) és reszelt sajt.

DSC_0752_1.JPG

A fokhagyma fejeket kettévágtam és a kókuszolajban elõször elõsütöttem héjastul. Pici (kb. 1 dl) vízzel felöntöttem, hogy ne égjen meg közben.Mikor puhává vált, kiszedtem a gerezdeket és a fõzõlével együtt összeturmixoltam.

Ezt öntöttem a húsleveshez, amit még utóízesítettem sóval-borssal. Végül a tejszínt elkevertem a keményítõvel és ezzel sûrítettem kissé a levesemet!

Barna kenyeret pirítottam és sajtot szórva rá ezt tettem a tetejére.

Hát, valami isteni lett! Szedtem egyszer, aztán másodszor, majd  nem bírtam ellenállni és harmadjára is!!!

A fiaim is lelkesen kanalazták, ezért gyors közvélemény kutatást tartottam.

Tízes skálán a levesem 9,3 pontot ért el! Csupán annyi volt a probléma, hogy a kenyér  szeletben nehezen fogyasztható , jobb lett volna a crouton, vagyis a pirított kenyérkocka.Legközelebb azzal tálalom.

Igazi vega étel és még egészséges is, hisz a fokhagyma  õsi népi gyógyszer!

DSC_0751.JPG

Mire jó a fokhagyma?
A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertõzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerû alkalmazása csökkenti a vér káros koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertõzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentõ. A népi gyógyászatban meghûléses betegségeket is gyógyítanak vele (nyákoldó hatás). A fokhagyma baktérium ölõ hatásának köszönhetõen tisztítja a szervezetet.

  • Megfázás vagy nátha esetén a forró teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát.
  • Mivel a fokhagymának baktérium ölõ hatása is van, a hús tartósításában is szerepet kapott, így maradhatott ránk a kolbászkészítés õsi receptje is: fokhagyma nélkül nincs kolbász.

Egy ilyen forró leves hideg téli estéken felmelegíti a szívet-lelket egyaránt. Olyan egyszerû az elkészítése, hogy kezdõk is bátran nekiállhatnak!

Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom


Folytats a blogon ... mikormennyi.blog.hu/2014/01/13/egy_ig...

sponsored links

Keres?s