Egy gyors ebéd: gyömbéres sült

2010-12-12

sponsored links

???
Gyömbéres sült miszo levessel és spenót "salátával"
???
Ez egy egyszerû, villámgyors étel olyan napokra, amikor kevés idõnk van fõzni. A japán konyha egyik kedvence, hiszen ízletes (friss gyömbér és fokhagyma kell hozzá) és mivel a hússzeletek hajszál vékonyak, nagyon gyorsan elkészül.

Az ünnepek elõtti nagy hétvégi jövés-menés-vásárlás közben elég nehéz idõt szakítani egy gyors, de finom ebédre. Tegnapra eredetileg mást terveztem ebédre, ám amikor dél körül hazaértem a piacról, a sertés comb, amit reggel vettem ki a fagyasztóból, még félig fagyott volt. Mit kezdjek egy félig fagyott húsdarabbal????? És ekkor jött az ötlet: shougayaki (ejtsd: sógajaki; a sóga=gyömbér, a jaki=sült)!

A shougayaki titka, a hajszál (a szó legszorosabb értelmében!) vékonyra szeletelt jó minõségû hús. A hajszál azt jelenti, hogy max. 2 mm vastag. Otthon ilyen vékonyra csak akkor tudunk szépen húst szeletelni, ha az még félig fagyott.
Ha a szeleteléssel megvagyunk, a pácba forgatjuk a hússzeleteket és 5-10 percig állni hagyjuk õket. Ez az idõ épp alég arra, hogy a rizst odakészítsük és gyorsan megterítsünk. Aztán egy serpenyõben kevés olajat melegítünk és szép pirosra sütjuk a hússzeletek mindkét oldalát. (Mivel a nagyon vékony szeletekrõl beszélünk, nagyon gyorsan megsülnek!)
Japánban eredetileg gyalult friss káposztával szokták tálalni (erre valamilyen ázsiai ízvilágú öntet jön), de én pár levél kínai kelt dínszteltem hozzá a hús után a serpenyõben. Rizzsel tálalva már kész is a gyors ebéd.
(Mi még miszo levest és egy kis spenótot is ettünk hozzá szezámos öntettel.)

Hozzávalók (kb. 4 személyre):

40 dkg sertés comb hajszál vékonyra szeletelve
csíkokra vágott kínai kel (vagy gyalult tavaszi, zsenge káposzta)
A páchoz:
2 ek reszelt friss gyömbér
1 ek zúzott fokhagyma
3 ek szójaszósz (én a japán szójaszószt preferálom)
2 ek mirin
1 ek fõzõ szake (v. vodka) - elhagyható
1-2 ek olaj a sütéshez

A kínai kelt 1-2 percig pároltam csak pár csepp szójaszósszal (de valamilyen szójaszószos-citrusos öntetet is el tudnék hozzá képzelni).

shiitake gombás barna rizzsel is finom
?

Folytats a blogon ... cafecinnamonhu.blogspot.com/2010/12/e...

sponsored links

Keres?s