Earl grey teás, csokis kekszek
sponsored links
A napokban nézegettem a 108. hu online magazint (itt) és ott olvastam ezt a receptet, Limara péksége blog szerzõjétõl.(Itt) Igazi tea keksz, tojás és tej nélkül készül. A tésztájában a narancs íze és a krémben a tea aromája különös, nagyon finom, harmonikus ízt ad. A tészta nem zsíros, mégis omlós.
Kint hó (az most nincs, de a hétvégén már lesz), bent a kandalló melege, tea és keksz, egy jó könyv... Azt hiszem ez így tökéletes.
Hozzávalók:
- 300 gr finomliszt
- 100 gr porcukor
- 200 gr hideg vaj
- 2-3 ev. kan. hideg víz
- 1 mokkás kan. sütõpor
- fél narancs reszelt héja (nálam alkoholos narancskivonat ) (itt) vásároltam.
Krém:
- 2 dl víz
- 15 dkg porcukor
- 1 ev. kan. Earl grey tea fû
- 15 dkg étcsokoládé
- 5 dkg puha vaj
Készítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrom. Fóliába csomagolva 30 percre hûtõbe teszem.
Ezalatt elkészítem a krémet.
A vizet felforralom, a teafûre öntöm, letakarom és 15 percig hagyom állni.
Leszûröm a teát, felmelegítem, hozzáadom a cukrot és lassú tûzön addig forralom (keverem közben), amíg kissé besûrûsödik. Kb. 20 perc.
Elzárom alatta a lángot és belekeverem az összetördelt csokit, simára keverem. Szobahõmérsékletûre hûtöm.
Végül a puha vajjal alaposan összekeverem, habosítom.
A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtom, kiszúrom. Sütõpapirral bélelt tepsiben, elõmelegített sütõben
(180 fok), 10-12 percig sütöm. Amikor kihûlt a keksz, megkenem a krémmel.