E80 torta
sponsored links
Apum születésnapjára szerettem volna valami nem burkolt tortát készíteni. Már régóta szemeztem Moha E80 tortájával és most, ahogy keresgéltem ismét szembe jött velem, hát gondoltam itt a remek alkalom, január elsejére tökéletes sütni való lesz! Szóval apum születésnapja január 2.-án van.
Így január elsején tortát sütögettem. Nagyon finom torta, iszonyat tömény, de nagyon finom!
A kép közel nem lett olyan szép, mint Mohának, de az íze nyilván ugyanolyan volt. Igaz én tejszínhabból kevesebbet tennék rá legközelebb, szerintem fél liter, vagy max. 6 dl bõven elég.
Hozzávalók 26 cm átmérõjû tortaformához.
Piskótalap
2 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
2 evõkanál olaj
2 evõkanál víz
Dobos lap
2 tojás
5 dkg cukor
5 dkg liszt
1 dkg olvasztott vaj
Csokoládé ganache
5 dl habtejszín
50 dkg étcsokoládé
3 evõkanál kakaópor
20 dkg vaj
30 dkg natúr marcipán
Kávés hab
8 dl habtejszín alaposan behûtve
12 púpozott kávéskanál instant kávé porrá õrölve
10 dkg porcukor
2 zacskó Zselatin fix
kakaópor a díszítéshez
(szerintem elég 5-6 dl tejszín és a kávé is elég 8-9 kanállal)
Elõször a csokoládés krémet készítjük el, ennek hûlnie kell.
A tejszínt forráspontig melegítjük, majd a tûzrõl levéve beletördeljük a csokoládét, kézi habverõvel simára keverjük, hozzászitáljuk a kakaóport, és beletesszük a vajat.
Hagyjuk hûlni, akár hûtõbe téve. Amikor kenhetõ állagú ne hûtsük tovább, mert túl dermed.
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
A piskótához kb. 10 perc alatt nagyon habosra verjük az egész tojásokat a cukorral.
Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd beleszitáljuk a lisztet is, de ezt már óvatosan, spatulával forgatjuk hozzá.
A sütõpapírral alulról bélelt tortaformába töltjük és nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk hûlni.
A formába újabb sütõpapírt teszünk, és elkészítjük a dobos lapot is.
Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük az olvasztott vajat is, és kézi habverõvel elkeverjük benne.
A masszát a formába töltjük és nagyjából 10 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihûlni.
A marcipánmasszát porcukron kinyújtjuk nagyjából 26 cm átmérõjû körré.
A torta összeállításához az alsó piskótalap köré tesszük a kapcsos formánk karimáját.
A piskótalapra kenjük a csokoládékrém felét, erre rásimítjuk a marcipánlapot, majd rákenjük a csokoládés krém másik felét.
Ezután rátesszük a dobos lapot, kissé rányomkodjuk.
A kávés réteghez lágy habbá verjük a tejszínt, a két csomag Zselatin fixet közben hozzáadjuk. Ezután tesszük bele a porcukorral elkevert instant kávét, kevés ideig tovább verve a habot. Ne legyen a hab kõ kemény, mert nem fogjuk tudni kenni.
Ezt a habot simítjuk a dobos lapra, majd a tortát 2-3 órára hûtõbe tesszük.
Tálalás elõtt éles késsel elválasztjuk a karimát a tortától.
A tortát a tálalótálra tesszük, tetejére szitálunk kevés cukrozatlan kakaóport.
Nem egy bonyolult torta, de nem is megy pikk-pakk pont a sokfélesége miatt. Viszont mint írtam nagyon nagyon finom! Ebbõl a ganacheból akár ízesítve trüffel golyókat is készíthetünk!
Köszönöm Mohának a receptet, nagyon finom volt és sikert aratott a torta!
Ja, a tortatálat pedig a lányoktól kaptam Karácsonyra. Van egy nagy üveg búrája is. 3 az egyben vagyis funkcionálhat tortatálként, gyümölcstálként és búrás tortatálként is. Nagyon örültem neki! Jó masszív, nehéz darab.
További képeket a Facebookon az E80 torta Moha módra címû albumban találsz!
Ezeket is kedvelnéd:
Micimackós torta
Csokoládé torta
Csokoládés pink torta
Táblácska torta
Eper- és málnahab torta házi vanília pudinggal töltve