Díszes kocsonya-bomba

2014-01-19

sponsored links



 
   Már régen ettünk kocsonyát,mellesleg  itt a szezonja is.

 Hozzávalók: kb 9-10 tálkához

  • 1 kg kocsonya alap (láb,bõr,köröm,stb)
  • 1,5 kg füstölt csülök
  • 1 fej vöröshagyma, 
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 ek színes egész bors
  • 4-5 db szegfûbors
  • 1 db szárított cseresznyepaprika
  • 2 db közepes sárgarépa
  • só ízlés szerint
  • tojás,petrezselyemzöld  a díszítéshez




  Elkészítése:
 
   A füstölt csülköt beáztatjuk egy pár órára, a körmöket, fület,farkat megtisztítjuk, leperzseljük a szõröktõl.
   A perzselés amellett ,hogy tisztítási mûvelet,különleges ízt is ad a kocsonyának.
   Egy nagy, lehetõleg vastag aljú fazékba tesszük a megmosott alapanyagokat, és felöntjük kb 9-10 liter
   hideg vízzel.
   Szép csendesen felforraljuk, közben leszedegetjük a képzõdött habot.
   Ha már nem habzik, akkor ízesítjük borssal, hagymákkal, erõs paprikával.
   Kb 6 órát kell fõzni lassú tûzön ép hogy csak bugyborékoljon.
   A fõzés végén tehetünk bele zöldségeket is, sárgarépát, petrezselymet.
   Egy evökanálnyi levet kistányérra teszünk, hideg helyre visszük, és ha pár percen belül megdermedt,
   kész a kocsonyánk.
   Tíz percig pihentetjük, majd óvatosan kiszedegetjük elõször a zöldségeket, majd a bõröket, húsokat is.
   A húsokat lefejtjük a csontokról, daraboljuk, és ízlésesen elrendezzük a tányérokon, tálkákban.
   Ha bombaformát szeretnénk akkor gömbölyû tálkát válasszunk.
   Aki szereti zöldségeket, és tojásdarabkákat is tehet melléjük.
   A kocsonyalevet átszûrjük sûrû szitán , zsírtalanítjuk amennyire tudjuk.
   Merõkanállal belemerjük a kocsonyalevet a tányérokba.
   Hideg helyre visszük,3-4 óra alatt kitûnõ kocsonyát kapunk.
   A díszített kocsonya-bombához, a gömbölyû tálkára lapostányért teszünk, óvatosan megfordítjuk,
   majd egy pár másodpercre mikrózzuk.
   Ekkor a gömbölyûtálkából kicuppan a kocsonya és már csak díszítenünk kell ízlésünk szerint.
   Fogyasztáskor cikkekre vágjuk, és kínálhatunk hozzá tormát, mustárt,citromot ill. kenyeret.
           
                                                           
                                                                   Jó étvágyat !

                                           


Folytats a blogon ... konyha-labor.blogspot.com/2014/01/dis...

sponsored links

Keres?s