DÖDÖLLE

2014-01-04

sponsored links

Dödölle

A Blogkóstoló 14. fordulójának Morvai Linda a háziasszonya.
Természetesen jelentkeztem a játékra, de egy kicsit figyelmetlen voltam.
A blogom címét nem írtam oda, és a caféblogban mint Mezõ Istvánné jelentem meg. Ezen a néven pedig nem voltam ismerõs, hiszen mindenhol csak Piroska néven szerepelek. Így bekerültem azok közé akik nem rendelkeznek bloggal. Ez viszont azzal jár, hogy tõlem nem fog senki kóstolni.
De Linda gondolt egyet és szilveszterre elkészítette a körözöttemet. Így én sem maradtam kóstolás nélkül. Hát mit mondjak!  Nagyon jól esett!
Legközelebb már biztos, hogy nem fogom ezt a hibát elkövetni.
Még egy csavar van ebben az esetben. Képzeljétek, én hozzám pedig pontosan saját magát sorsolta. Tehát én az õ blogjából kóstolok!!
Akkor hajrá, kezdjük!
Linda blogjában olyan receptet kerestem ami nem sütemény és húsos étel. Hiszen így ünnepek után egyiket sem kívántam.
Találtam is egy burgonyás bejegyzést, amelyet ismertem, de még sosem készítettem. Gyermekkoromban is inkább a nagymamám csinálta.

Dödölle sok hagymával.

Hozzávalók:

1 kg burgonya
35 dkg liszt
2 tk. só
3 ek. zsír
3 db vöröshagyma

A burgonyát megpucoltam, sóztam. Annyi vizet öntöttem rá, hogy bõven ellepje.
Megfõztem és a saját levével együtt összetörtem burgonyanyomóval.
Hozzákevertem a lisztet. Visszatettem a gáztûzhelyre és állandó keverés mellett fõztem. Hát ez nem volt egy könnyû mûvelet! De 10 perc és kész lettem vele, a férjem segítségével! Mindig mondtam, hogy  jó egy férfi a háznál!
Elõtte a vöröshagymát apróra vágtam és a zsírban megpirítottam.
Tésztaszûrõn leszûrtem és a visszamaradt zsírba beleszaggattam a lisztes burgonyát. Azért szûrtem le, mert akkor megégett volna a hagyma.  Megpirítottam mind a két oldalát, kiszedtem egy üvegtepsibe.
Amikor kész voltam vele akkor a pirított vöröshagymával megszórtam és a zsírt is ráöntöttem.
Tejföllel meglocsoltam és már ehettük is.

Tejföl nélkül.

Tejföllel.....

Dödölle
Anyukám azt mondta, hogy nem muszály lett volna megpirítani a zsírban. Õk régen úgy csinálták, hogy beleszaggatták a hagymás zsírba, megforgatták  benne és a sütõben megpirították.

Nagyon jó volt  ez a burgonyás étel. Semmi husi és mégis ízlett mind a kettõnknek.
Nem kevés mennyiség lett belõle, tehát aki meg akarja csinálni fél adag is elég.

Jó étvágyat!






Folytats a blogon ... piroskonyha.blogspot.com/2014/01/dodo...

sponsored links

Keres?s