Dunabogdány gasztro

2010-08-03

sponsored links


Nagyon szégyellem magam azért, amit a bloggal (nem) mûvelek. Sajnos júliusban ledöntött egy vírus, aztán a tüdõgyulladás, és az elképesztõ mennyiségû munka az irodában két köhögés között. Így elmaradtak a szokásos és a kísérletezõs nyári fõzések is...Amikor erõre kaptam, akkor pl egy hét alatt hatszor (!!) csináltam meg Viksi rázzuk össze szilvatortáját, mindenkinek nagyon ajánlom, aki még nem próbálta, 5 perc az összeállítás, nem lehet elrontani, a siker pedig garantált.
Hogy teljesen rendbejöjjek elvonultam egy hétre Visegrádra regenerálódni. Más dolgom sem volt, mint füvetnyírni, olvasni, napozni, aludni, és az elõbb felsoroltak között eszegetni... Bevallom nem nagyon fõztem, de újra - mint minden nyáron - felfedeztem Dunabogdány kulináris kínálatát.


Aki valaha Dunabogdányban jár (11-es fõút, kb 32-es km), még ha átutazóban van is, térjen be a Heim Sütödébe, a Dunakanyar egyik leghíresebb pékségébe. 10-15 évvel ezelõtt a Dunapart egyik lepukkant házában mûködött a pékség, az éjszakai falulátogatások, bulizások után hajnalonként egy kis dugipénzzel mindig hozzá lehetett jutni frissen sült forró kenyérhez. Azóta már a sváb stílusban felújítva, bolttal, nyitvatartással várja a bogdányiakat és a nyaralókat a Heim sütöde.
Herr Cukrászda
Igazi falusi cukrászda. A fagyijukat nagyon szeretem, kérem, habos, az igazi klasszikus ízekben kapható. A sütik nem annyira az én világom, a hagyományos vajas habos vonalat követik, mint ahogy a honlapjuk is... Inkább elvitelre ajánlom, mint beülõsnek.


Jani
A cukrászda mellett két házzal árulja Jani, ami a földjein termett. Egész kiskoromtól mindig innen vettük a zöldséget, gyümölcsöt. Nem mondom, megkéri az árát, de mindig gyönyörû az áruja. A bogdányi lapos hagyma, pedig olyan édes és zsenge, mint egy újhagyma.

Borda Húsbolt, és Géza, a hentes
A Borda Húsboltot mindenki nagyon dícséri, szép húsáruja, kolbászai miatt. Én mégis eddig még mindig a másik henteshez, Gézához mentem. Feleségével viszik a boltot, amióta az eszemet tudom, bámulatos, ahogy Géza a húsokhoz nyúl, ajánlja õket, darabolja, tisztítja és csontozza. A fõúton a postával szemben található.

Tejbolt
Az elmúlt idõszakban nem nagyon iszom tejet, de régebben minden nyári reggelen itt kezdtem. Asványvizes üvegbe mérik ki a hatalmas fém tartályból a friss, zsíros tehéntejet. A hentes mellett van közvetlenül a fõúton.

Szieszta - friss pisztráng
A falu határán van a Szieszta nevû étterem, ahol csak pisztrángot lehet kapni. Mamát a születésnapján elvittük ide, mert régi vágya volt, hogy kipróbáljuk milyen is. Különbözõ fûszerezéssel lehet rendelni a pisztrángot, 55 Ft/dekánként. Kakukkfüves-borsos, kukoricadarás, mandulás, szarvasgombás, füstölt (erre 45 percet várni kell, pedig azt hallottam nagyon finom). Mit mondjak, nem voltam elragadtatva az ételtõl, a pisztrángnak semmi íze nem volt, bár látszott, hogy friss volt. Részemrõl maradok a hekknél.


Hogy mit keres a képen a kis vaddisznó? Szó sincs vaddisznópörköltrõl. Legnagyobb meglepetésünkre, töbször is ellátogatott hozzánk a kertbe családjával, vagy nélkülük, az egyik alkalommal Puskin õrült ugatása ellenére ennyire közel merészkedett.

Folytats a blogon ... mennyeimignon.blogspot.com/2010/08/na...

sponsored links

Keres?s