Dolmades, hagyom?nyos g?r?g (f?szeres rizzsel) t?lt?tt sz?l?lev?l (veg?n). Ntolmades.

2019-06-20

sponsored links






dolma, dolm?dok, dolmades, k?l?nf?le t?ltel?kekkel t?lt?tt sz?l?lev?l, k?zkedvelt ?tel
 a K?zel-Keleten, K?z?p-?zsi?ban, D?l-Kauk?zusban, a Balk?non.
Hasonl? ?tel Erd?lyben "t?ltike" n?ven ismert.




Van kb. 20 t? sz?l?nk, sosem permetezz?k, permetezt?k.
Amikor k?t?z?m ?s elcsipkedem a hegy?t, akkor, szoktam k?sz?tek t?lt?tt sz?l?levelet,
felhaszn?lva a let?rt v?geken l?v? leveleket is. 
Persze van olyan ?v amikor kimarad...(nem a k?t?z?s) ?s van ?gy,
hogy t?bbsz?r is csin?lok.
Viszont, amikor sor ker?l r?, mindig eld?nt?m, hogy ezent?l gyakrabban teszem.
Annyi munka sincs vele, mint a t?lt?tt k?poszt?val ?s hossz? ideig el?ll a h?t?ben.
(5?-on t?bb mint egy hetet is kib?r.)
Szeret?nk "r?j?rni".





G?r?gorsz?gban a sz?l? az egyetlen n?v?ny, aminek a gy?kere kiv?tel?vel, 
mindegyik r?sz?t felhaszn?lj?k a f?z?shez.
M?jusban a friss hajt?sokat p?colj?k, majd sal?t?khoz adva vagy a meze (el??tel) 
r?szek?nt szolg?lj?k fel.
A sz?l?leveleket rizzsel, h?ssal vagy hallal t?ltik, gazdagon f?szerezve.
Az ?retlen sz?l?szemekb?l k?sz?lt gy?m?lcslevet "f?szerk?nt" haszn?lj?k 
(verjus n?ven ismerj?k), amikor a citrom m?g nem ?ll rendelkez?sre.
A borr?l nem kell besz?ln?nk, az ital mellett, b?s?gesen haszn?lj?k f?z?shez is.
A leg?rdekesebb sz?momra a sz?l?vessz? felhaszn?l?sa:
febru?rban, m?rciusban a sz?l?metsz?s szezonj?ban a lemetszett vessz?t
?sszegy?jtik, majd az ?v folyam?n h?ss?t?sn?l haszn?lj?k fel.
Nem, nem ?getik el :)
hanem a s?t?ed?ny alj?ra helyezik, erre teszik a h?st, ?gy az nem ?r bele a l?be,
?s k?rbe ropog?s k?reg s?l r?.





Most pedig k?vetkezzen a dolmades receptje.
Csakis olyan sz?l?levelet gy?jts?nk be, amit nem permeteztek,
vagy legal?bbis nem vegyszerrel permeteztek.
A legjobb, ha ezt a sz?l?vir?gz?s ideje k?r?l (m?jus v?ge, j?nius)
tessz?k, ekkor m?g zseng?k a levelek.
Persze eg?sz ?vben k?sz?thet?nk dolmadest, a leveleket s?s v?zben lehet "bef?zni"
vagy le lehet fagyasztani, illetve  lehet ferment?lni (most a kedvencem).

Egyforma nagys?g? leveleket aj?nlott szedni, de ?n ezt nem tartom be,
cseppet sem zavar minket ha nem egyform?k a t?ltel?kek.





Hagyom?nyos g?r?g t?lt?tt sz?l?lev?l
Hozz?val?k
50-60 db

sz?l?lev?l
1/2 ek s?
1 dl bor

1 nagy fej v?r?shagyma v. 2 db k?zepes
ol?vaolaj
2 cs?sze kerek szem? rizs
1 cs?sze hossz? szem? rizs
1 csokor friss kapor
1 cs friss petreszelyem
1/4 csokor friss menta
3 sz?l ?jhagyma (z?lddel egy?tt)
4-5 gerezd fokhagyma
1 db citrom reszelt h?ja (kezeletlen v. bio)
s?
frissen ?r?lt bors

1/2 cs?sze ol?vaolaj
1/4 cs?sze friss citroml?


El?k?sz?t?s

1) A leveleket leszedem, le?bl?tem, majd forr?sban l?v? s?s, boros v?zbe dobom
?s addig f?z?m m?g megv?ltozik a sz?n?k ?s elvesz?tik merevs?g?ket.
Ekkor kiszedem ?s azonnal j?ghideg v?zben leh?t?m,
majd egyenk?nt sz?r?be szedem ?s hagyom lecsepegni.





2) Elk?sz?tem a t?ltel?ket.

A hagym?t apr? kock?ra v?gom, ?s -nem sp?rolva az ol?vaolajjal- megpir?tom,
majd a k?tf?le rizzsel megf?z?m, k?zben s?zom.
(A rizst el??r?s szerinti v?z mennyis?ggel f?zz?k, ha m?sk?ppen nem ?rj?k,
akkor ?ltal?ban 2x annyi vizet vesz fel, mint a rizs s?lya.)
Legal?bb langyosra h?t?m, ha kih?l az sem baj.
A f?szern?v?nyeket apr?ra v?gom, majd a rizshez keverem, k?stolom,
ha kell s?zom ?s b?s?gesen tekerek r? borsot.
(M?sk?ppen: lehets?ges, hogy a t?ltel?k k?sz?t?sekor a rizst nem teljesen f?zz?k meg,
 csak f?lig (7-8 perc).
Ebben az esetben a 2. (amikor m?r bet?lt?tt?k, feltekert?k) f?z?si ideje v?ltozik,
hosszabb lesz (+25-30 perc), hisz a rizsnek meg kell f?ni.
Nos, ?n teljesen el?f?z?m, ahogy ?rtam, ?gy tanultam anno Kr?t?n, ?gy csin?lom.)






3) T?lt?s
A sz?l?leveleket fon?kkal felfel? magam el? fektetem,
majd 1-1 ek t?ltel?ket teszek r? ?s feltekerem.
Sz?lesebbik v?g?n kezdem, egyet r?hajtok, behajtom a k?t oldal?t ?s feltekerem.
L?sd k?pek.








4) P?rol?s
Egy nagy serpeny? vagy l?bas alj?ra sz?l?leveleket ter?tek,
bele?nt?m az olajat.
A t?ltel?keket szorosan egym?s mell?
-a "varrott" oldal?val lefele- belerakosgatom.
1 sor, 2 sor, m?g el nem fogy.
Egy nagy lapos t?ny?rral lefedem, r? a t?ltel?kekre,
azaz leszor?tom a t?ny?rral a t?ltel?keket.
R??nt?m a citromlevet ?s annyi vizet, hogy ?ppen ellepje.
Felforralom, majd alacsonyra veszem a h?t ?s 20 percig hagyom,
hogy a h? az eg?szet ?tj?rja, mag?val v?ve az arom?kat.
?gy hagyom kih?lni, majd z?rhat? dobozban a h?t?ben v?rja meg,
 m?g j??z?en elfogyasztjuk.










A nem veg?noknak fokhagym?s vagy sima g?r?g t?pus? joghurttal k?n?lom.

A k?peken l?that? padlizs?nsal?ta ?s krumplisal?ta szint?n g?r?g ihlet?s?,
receptek k?l?n posztban lesznek.




A dolmades a Fiam k?zrem?k?d?s?vel k?sz?lt.

Szeretetrehangoltan:


Most tettem m?g a t?ltel?kbe pir?tott napraforg?magot, de ez kihagyhat?.

M?g ?fokhagyma, de az idei is megfelel?.

Zsenge ?jhagyma.

Hagyma?gy?s m?r a chilipal?nt?k t?rsas?g?ban.

Kapor a paradicsom?gy?sban

Sz?l?, sz?l?, sz?l?...

Menta ?s kapor, a h?tt?rben levendula ?s zs?lya vir?gzik.

Zs?lya, kapor, menta, pipacs, hagyma, levendula, cickafark, sarkanty?kab?d?ske, oreg?n?, pillang?vir?g, estike... 



Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2019...

sponsored links

Keres?s