Diós habos szelet (zabpehelyliszttel)

2010-10-26

sponsored links



Maradék tojásfehérje felhasználása céljából összeállított sütemény.

Hozzávalók:

Tészta:

4 tojás fehérje
3 evõkanálnyi méz
10 dkg zabpehelyliszt
10 dkg darált dió
1 csapott kávéskanálnyi sütõpor
1/2 csapott kávéskanálnyi szódabikarbóna
? citrom reszelt héja
10 dkg olvasztott, de már nem meleg vaj

Tetejére:

3 tojás fehérje
2 evõkanál méz
3 evõkanál darált dió

Elkészítés:

A tojások fehérjébõl kemény habot készítünk, majd kikeverjük a mézzel.
Hozzáadjuk a sütõporral, szódabikarbónával, citromhéjjal és dióval elkevert lisztet, végül a folyékony vajat is.

A masszát sütõpapírral bélelt formába simítjuk, és elõmelegített 170 °C-os sütõbe tesszük.

Közben a 3 tojás fehérjét jó kemény habbá verjük, ízesítjük a mézzel és a dióval.

20 perc sütés után a tészta tetejére kenjük a diós habot, és a hõt kissé lecsökkentve (kb. 150 °C) ismét visszatesszük a süteményt a sütõbe.

Addig tartjuk a sütõben, míg teteje meg nem pirul.

A tészta dió helyett készíthetõ mogyoróval, mandulával, vagy pl. kókuszreszelékkel is, tetszés szerint.

Kisebb méretû formában érdemes kisütni (kb. 20 cm átmérõjû), akkor vastagabb lenne a tészta.
Itt kerek, 26 cm átmérõjû a forma, kicsit nagy volt ehhez a mennyiséghez, és nem volt felezhetõ a lap.
Elképzelésem szerint meg is töltöttem volna, így külön ettük hozzá a tölteléket, mivel már elõre elkészítettem, és nagyon finom lett együtt.

Almakrémes töltelék hozzávalói
:

3 db közepes, tisztított savanykás alma
2 evõkanál méz
1 kisebb citrom leve
1 evõkanálnyi étkezési keményítõ

Elkészítés:

A feldarabolt almát citromlével meglocsoljuk, 2-3 evõkanál vízzel puhára pároljuk, mézzel ízesítjük, majd mixerrel pépesítjük.
Kevés vízzel elkevert étkezési keményítõt (vagy pudingport) keverünk hozzá, 2-3 percig besûrítve fõzzük, és hagyjuk kihûlni.

Nagyon finom, pikáns töltelék lesz belõle, ha valaki édesebben szereti, lehet módosítani.

A recept a paleo étrendbe is illeszthetõ, ebben az esetben az étkezési keményítõ kimaradhat, és a sûrítés pl. zselatinnal is megoldható.

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Reformnasik/~...

sponsored links

Keres?s