Diós-fetás céklasaláta
sponsored links
Minden kétséget kizáróan a cékla egy remek zöldség. Nem csak ízét és színét tekintve tetszetõs, hanem a jótékony hatásai miatt is sokkal többet kellene fogyasztanunk. A neurobiológusok “boldogságzöldségnek” is nevezik, mivel a céklának igen magas a folsavtartalma, ami vélhetõen a boldogságérzet egyik alapköve. Emellett még méregtelenít, rugalmassá teszi a bõrt, fényessé teszi a körmöket, a hajat és más egyéb hatás mellett még savtalanítja is a szervezetet.
Ma már úgy látom, hogy egyre jobban kezdjük felfedezni a cékla sokoldalúságát, azonban még mindig sok háztartásban csupán savanyúságként fordul elõ. Ideje ezen változtatni.
Ez a recept nem az én találmányom. Sajnos.
Kedvenc szakácsom, Hugh Fearnley-Whittingstall remekmûve, aki a River Cottage sorozatok fõszereplõje, és akárcsak én, az ételek megszállottja.
Nem is jó szó az, hogy kedvenc.. inkább Mentoromnak mondhatnám, hiszen õ nem csak jó recepteket mutat, hanem megtanítja azt is, hogyan lássuk az alapanyagokat és hogyan viselkedjünk velük, hogy teljes pompájukban élvezhessük õket.
Cékla, feta, dió. Nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet ez a 3 összetevõ együtt, hiszen még csak hasonlót sem próbáltam soha. Abban viszont biztos voltam, hogy mûködik. Ismerem már annyira Hugh receptjeit, hogy egy pillanatra se kételkedjek bennük.
A hozzávalókon nem, csak az elkészítési módon változtattam kicsit, hogy ne kelljen a céklával annyit bíbelõdni.
A zamatos, édeskés cékla, a sós feta sajt, és a pirított dió ropogósága valami egészen elképesztõ egyveleget alkot. Ez a fogás beírta magát a kedvenc vacsoráim szakácskönyvébe.
Mit is mondhatnék a recept megálmodójának?
Köszönöm Hugh! Ez tényleg fantasztikus!
Íme az én picit egyszerûsített változatom:
Hozzávalók
- 60-70 dkg cékla
- 2-3 gerezd hámozatlan fokhagyma
- további fél gerezd fokhagyma meghámozva
- 1 szál friss kakukkfû vagy egy nagy csipet morzsolt
- 3+2 ek extra szûz olívaolaj
- egy nagy marék dió
- 10 dkg feta sajt
- só
- bors
Elkészítés
- A sütõt elõmelegítjük 190°C-ra.
- A céklát megmossuk, meghámozzuk és kb egyforma darabokra vágjuk. Nem kell túl picire, de ne legyen túl nagy se. Akkora tepsibe tesszük, amekkorába pont elférnek.
- Közéjük teszünk 2-3 gerezd hámozatlan fokhagymát, megszórjuk sóval és borssal és egy csipet kakukkfûvel. Természetesen, ha van friss, 1 ágat használjunk, de a morzsolt is ugyanúgy megteszi. Nem kell sok, tényleg csak egy csipetnyi, mivel nem a kakukkfûnek kell dominálnia. Meglocsoljuk 2-3 ek olívaolajjal, kézzel összeforgatjuk, hogy mindenhol beterítse a céklát, lefedjük alufóliával és a sütõbe toljuk.
- 1 órán át sütjük, majd kivesszük a céklák közül a 2 sült fokhagymagerezdet, visszatesszük az alufóliát és mehet vissza a sütõbe még kb fél órát, hogy teljesen megpuhuljon.
- Ezalatt egy jó nagy marék diót megpirítunk és félretesszük. Ha megsült a cékla, tányérokra szedjük õket.
- A sült fokhagymákat egy mozsárba kinyomkodjuk, hozzáreszelünk egy friss fél gerezd fokhagymát, pici sóval összedolgozzuk, hozzáöntjük a tepsiben maradt sült cékla levét, mehet hozzá a pirított dió is, meglocsoljuk 2-3 ek olívaolajjal és összetörjük. Nem kell teljesen pépesre, hogy a dió kicsit darabos maradjon. Megkóstoljuk, ha kell még, sózzuk, borsozzuk.
- Ha kihûlt a cékla (de jó langyosan is), rámorzsoljuk a feta sajtot és elosztjuk rajtuk a diós keveréket.
Kitûnõ elõétel, de még finomabb vacsora. Tálalhatunk hozzá kenyeret vagy pirítóst is.