diós brownie torta

2010-11-26

sponsored links

tegnap hálaadás napi ünnepségre kellett sütnöm valamit. nagyon sokáig gondolkoztam mi lenne az igazi. a pumpkin pie-on keresztül a muffinokon át minden eszembe jutott. de a végsõ megoldás csak nem akart megszületni. mindenképpen valami amerikai sütit akartam, így végül a brownie mellett döntöttem. igaz kicsit más formában (szó szerint) mint ahogy megszokott.

a formai különlegességnek egyetlen oka van: képtelen vagyok szépen szeletelni a brownie-t.

Volker Eggers Muffinok, bagelek, palacsinták... címû könyvébõl származik a recept. én dupla adagot sütöttem, hogy kitöltse a formát, tehát a hozzávalókból is a kétszeres mennyiséget írom le. ez a mennyiség egy 27cm átmérõjû formát tölt meg.

hozzávalók: 20dkg étbevonó (szerintem érdemes jó minõségû étcsokit - 70-75% - venni inkább), 20dkg vaj, 4tojás, 25dkg liszt, fél teáskanál só, 30dkg cukor (én alig tettem 15dkg-t, nálunk a keserûbb a menõ), 2teáskanál sütõpor, 30dkg dió, a tetejére a csokimázhoz 10dkg étcsoki és mandula a diszítéshez


elkészítése: a 20dkg csokit a vajjal együtt felolvasztjuk, a tojásokat a sóval és cukorral felverjük, majd apránként hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet azután pedig a csokis-vajas cuccot. végül pedig beledobáljuk az aprított diót és jól elkeverjük. felhívnám a figyelmet arra, hogy minden csoki/étbevonó más...tehát elõfordulhat, hogy picit korrigálni kell a liszt mennyiségén. a masszát a kivajazott/lisztezett formába kanalazzuk és elsimítjuk. 160 fokra elõmelegített sütõben (alsó-felsõ sütés) 25-30perc alatt készre sütjük.


amikor lehûlt kiborítjuk a formából, szerencsére nekem elég könnyen kijött. :) közben gõzfürdõ felett megolvasztjuk a maradék étcsokit és elsimítjuk a torta tetején. utolsó mozzanatként megszórjuk mandulával.

Folytats a blogon ... tanarikonyha.blogspot.com/2010/11/dio...

sponsored links

Keres?s