Diós bejgli
sponsored links
Ahogy azt már a Mákos bejglinél már említettem, ebben a receptben is leírom a 6 rúd bejgli tésztájának a készítését, valamint jelen esetben a diós töltelékét.
Nem is szaporítanám a szót, lássuk inkább újra a kezdeteket.
90 dkg liszt
25 dkg vaj
12,5 zsír
10 dkg porcukor
1 csomag szárított élesztõ vagy 2,5 dkg friss élesztõ (én ez utóbbit használtam)
2 tojássárgája
1 dkg só
1 dl hideg tejszín
2 dl hideg víz
1 tojás a kenéshez
Most pedig mivel diós bejglirõl van szó, jöjjön a diós töltelék. :)
A 2 rúdra elég diós töltelék hozzávalói:
23 dkg dió
16 dkg kristálycukor
5 dkg zsemlemorzsa
1,6 dl víz
1 kk. fahéj
1 marék mazsola
A töltelék elkészítése:
A vizet és a kristálycukrot jól felforraltam, összekevertem a többi hozzávalóval, majd kitettem az udvarra hûlni.
A tészta elkészítése:
A lisztben elkevertem az élesztõt, hozzáadtam a porcukrot, a vajat, a zsírt, a sót, a vizet, a tejszínt és a tojássárgáját.
A 6 rúd érdekében elosztottam az összegyúrt tésztát 6 egyenlõ részre. A diós bejglihez kettõt egymás után kb. 21x28 cm-es téglalapokká nyújtottam, majd megkentem õket a diós töltelékkel. A tészta széleit kicsit felhajtottam, majd feltekertem. Mindezt a délelõtt folyamán tettem meg.
Délután, úgy 3-4 órával késõbb megkentem õket tojássárgájával, és újabb 3-4 órát száradni hagytam. Ekkor lekentem a tojásfehérjével is. Ez azért fontos, hogy szép márványos legyen a bejgli. Sütés elõtt villával jól megszurkáltam a rudakat, amilyen mélyen tudtam. A száradás közben a hûvös kamrában tartottam a bejgliket, de nem vártam reggelig a sütéssel, hanem még este megsütöttem õket elõmelegített sütõben, 180 fokon kb. 30-40 perc alatt. Meleg helyen nem szabad pihenni hagyni a bejgliket, mert túlkelnek.
Személyes megjegyzésem: nekem a diós volt a kedvencem minden bejgli közül. :)
Személyes megjegyzésem: nekem a diós volt a kedvencem minden bejgli közül. :)