Diókrémes diótorta ( Paleo )
sponsored links
Egy versenyre indulok majd ezzel a recepttel.Saját fantáziám szerint készült paleo diótorta.Nem túl édes,mindenmentes ( cukor-, laktóz- és gluténmentes ) és isteni finom!Dióimádóknak kötelezõ téli desszert!
A hagyományos dión kívül pekándiót is tettem bele.Karakteres,nagyon finom ízvilág.
A hagyományos dión kívül pekándiót is tettem bele.Karakteres,nagyon finom ízvilág.
Diókrémes diótorta ( Paleo )
Hozzávalók:
- a tésztához:
- 4 tojásfehérje
- 5 tojássárgája
- 30 dkg por alapú nyírfacukor ( xilit )
- 8 evõkanál víz
- 15 dkg darált dió és pekándió vegyesen
- 7 dkg gesztenyeliszt
- csipet Himalája só
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- a krémhez:
- 30 dkg puha krémes cukormentes datolya
- 40 dkg dió és pekándió vegyesen darálva
- fél kiskanál õrölt fahéj
- 1cl barna rum
- víz
- a tetejére:
- 1 evõkanál kókuszolaj
- 10 dkg 83%-os kakaótartalmú étcsokoládé
- pekándió
A tésztához a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük.A tojások sárgáját a porédesítõvel és a vízzel habosra keverjük.Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert darált diót és a gesztenyelisztet. Habosra keverjük ezt is. ( én elektromos habverõt használtam ) A kemény tojáshabot apránként óvatosan egy fakanállal hozzákeverjük.Egy kapcsos tortaforma aljára sütõpapírt teszünk,a forma széleit kókuszzsírral bekenjük.A tésztát a formába ötjük és elõmelegített sütõben addig sütjük,amíg a tészta közepébe szúrt hurkapálcára nem ragad a tészta.Rácsra téve kihûtjük.A sütõpapírt eltávolítjuk az aljáról.
A krémhez a datolyát kimagozzuk és apróra vágjuk.Ezután a darált diókkal, a fahéjjal, a rummal és annyi vízzel amennyitõl krémes lesz, kikeverjük ( késés aprítót használtam ) Jól kenhetõ,krémes massza legyen.
A tésztát visszatesszük a kapcsos formába.Egy sütõpapírból vágott magasított keretet készítünk a tészta köré.A diókrémet a tésztára kenjük egyenletesen.Hûvös kamrába tesszük pihenni.
Gõz felett az étcsokoládét a kókuszolajjal felolvasztjuk és azonnal a hûvös torta tetejére öntjük.Megmozgatjuk egy kicsit a tortát,hogy a csokoládé a tetejét mindenhol bevonja.A tetejét pekándióval díszítjük és egy éjszakát hagyjuk a hûvös kamrában pihenni.
Másnap forró vízbe mártott és megtörölgetett,éles késsel egyforma szeleteket vágunk belõle.
Jó étvágyat!