Dióhabos meggyes pite
sponsored links
"Csoda finomra sikerült!" - hogy a férjem szavait idézzem, amikor elfogyasztotta az elsõ szeletet. :) Az omlós tésztához és a savanykás meggyes-vaníliás réteghez nagyon jól passzol az édes, roppanós dióhab. Egyszerû és gyors süti.
Két kedvenc süteményem: a Nagyi meggyese és a Londoni szelet receptjeimbõl állítottam össze, így lett belõle egy igazi, rusztikus sütemény, házias ízvilággal. Olyan, mintha Nagymama készítette volna, ezért - a süti körül toporgó családom ellenére is - igyekeztem olyan körülmények között fotózni, mintha a Nagyi konyhájában lennénk. Bár Mama a meggyes réteget annak idején nem vanília pudingporral sûrítette volna be, hanem valószínû, hogy liszttel, de én ilyen esetekben szeretem a pudingporokat használni.
A lényeg, hogy tegnap este a szüleimnél vacsoráztunk, a sütit hozzájuk vittük vacsora utáni desszertnek, és a mai családi kirándulásra még csak véletlenül sem maradt egy szelet. Tulajdonképpen már a szüleimhez is csak egy kis tányérral vittünk. :)
Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x25 cm-es tepsihez
25 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
1 csapott teáskanál sütõpor
10 dkg zsír (vagy vaj)
3 tojássárgája
kb. 3 evõkanál tejföl
A meggyes réteghez:
20 dkg friss, magozott meggy
3 evõkanál kristálycukor
1,5 csomag vaníliás pudingpor
3 dl víz
A dióhabhoz:
3 tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
10 dkg darált dió
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral és a sütõporral, elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzákeverjük a tojássárgákat, végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy jó állagú, könnyen nyújtható, ne ragacsos tésztát kapjunk.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk tepsi nagyságúra, majd a nyújtófa segítségével belehelyezzük az elõzõleg kivajazott/lisztezett tepsibe.
- A töltelékhez a pudingport simára keverjük a vízzel egy lábasban, majd hozzáadjuk a cukrot és a meggyet, majd alacsony lángon, kevergetve sûrûre fõzzük. Langyosra hûtjük!, majd a tésztára egyengetjük.
- A tojások fehérjét félig felverjük, ekkor hozzáadjuk a cukrot, mellyel kemény, fényes, habbá verjük - végül óvatosan belekeverjük a darált diót. Rásimítjuk a meggyes töltelékre.
- Elõmelegített 160 fokos légkeveréses sütõben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet!)
- A kihûlt süteményt négyzetekre szeletelve tálaljuk.
Tipp:
Ha a nyári meggyszezonon kívül befõttel készítjük, akkor a meggyes-vaníliapudingos töltelékbe nem kell cukor!, hiszen maga a meggybefõtt már elég édes.
Sütés elõtt, készítés közben
Tegnap meggy- és málna szedés közben Milán meglepett a fotózással.
Valóban meglepõdtem, amikor hallottam kattanni a fényképezõgépet -
mókás ez a riadt, kényszer mosolyos arc és megtorpant testtartás. :)
De ettõl jók ezek az egyszerû, váratlan fotók!
Sem szép ruha, sem "belõtt" frizura - ilyen vagyok itthon: szabadidõnadrág, póló, sportcipõ, lófarkos haj. :)
(Egyébként is a természetesség híve vagyok, sminket például akkor sem szoktam használni, ha megyek valahová.)
Jó étvágyat!