Dal - sárgaborsóból

2010-11-08

sponsored links


Vörös lencse, csicseriborsó, de olyat, hogy sárgaborsó dal még nem hallottam. Viszont nagyon finom.
Hasonló íze van, mint a csicseriborsónak, mégis kicsit más. Megszoktuk, hogy sárgaborsó egy fûszeres, borsos, pici szalonnapörccel készített egytálétel, de így most más.
Bár kicsit kevertem a nemzeteket, mert naan-t nem volt kedvem sütni, így egyszerûen egy kis kenyeret kentem meg egy kevés fokhagymás olíva olajjal, be a sütõbe és ez lett a "köret". :)
Egy tál langyos vízben megmosom a sárgaborsót, kicsit állni is hagyom, ezt két dolog miatt. Elõször is minél jobban leázzon róla az esetleges szennyezõdés, másrészt pedig egy kicsit dagad is, amitõl könnyebb lesz fõzni.
Egy fej kisebb hagymát apróra vágok és olajon üvegesre párolom. Mikor már majdnem kész ekkor jönnek a fûszerek: kurkuma, garam masala, római kömény, gyömbér, só és cayenne bors. A forró zsiradékban (legyen ez olaj, vagy tisztított vaj) a fûszerek íze felerõsödik.
Erre jön rá a sárgaborsó, és egy kevés víz. Hagyom átmelegedni a vizet, és fokozatosan adagolom hozzá a többit. Amikor a teljes mennyiség benne van, akkor fedõ és jó háromnegyed óra fõzés.
Bár a dal, egy "darabos" étel, én jobban szeretem pürésítve. Mikor már puha a borsó, botmixerrel turmixolom, de nem teljesen krémesre, csak kevésbé darabosra :) S bár akkor lenne igazán indiai, ha kókusztejjel hígítanám, de a krémes tejföl is remek szolgálatot tesz.
Ilyenkor még megkóstolom, és ha fontos után fûszerezem, és forralok rajta még egyet.
Tálaláskor megszórom egy kis petrezselyemmel és pár csepp szezám olajat csepegtetett rá.

/hozzávalók: 250 g sárgaborsó, egy kis fej hagyma, 1 l víz, 1,75 dl tejföl, garam masala, római kömény, gyömbér, kurkuma, cayenne bors, só)



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Aglio-e-olio/...

sponsored links

Keres?s