Dagasztás nélküli kovászos svájci gyökérkenyér (Pain Paillasse)
sponsored links
A világ legegyszerûbben elkészíthetõ kenyere. Nem kell dagasztani, formázni is csak módjával. Nem kell sokat törõdni vele, mindössze idõ kell hozzá, de ennek a nagy részét átalusszuk, ugyanis éjszaka kelesztjük.
Ha valaki élesztõvel szeretné elkészíteni, akkor az eljárás ugyanez, az élesztõ mennyiséget zárójelben tüntettem fel.
Kifejezetten szendvicshez sütöttem a gyökérkenyereket, ugyanis az alábbi mennyiségbõl 2 gyökérkenyér készíthetõ. Az Intersparban 800 Ft-ot kérnek két ilyen kenyérért, és én mondom, hogy a házi finomabb.
Hozzávalók:
430 g kenyérliszt
120 g aktív kovász (vagy 3,5 g friss élesztõ)
10 g só
400 g víz
A kovászt feloldottam a vízben, a sót elkevertem a liszttel és kanállal elkevertem. Csak éppen annyira, hogy összeálljon a tészta. A kelesztõtálat mûanyag fóliával lefedtem és szobahõmérsékleten (22 C fok) 15 órán át kelesztettem. 12 óra a minimum, 18 óra a ...