Cuq- Varázslatos Vacsorák 2- és reprók
sponsored links
A csodálatos Cuq Toulzaban második este a menünk a következõ volt, szintén nagyjából a kertben található alapanyagokból összekombinálva:
Elõétel elõtti fogások: Sárgadinnyekrém- leves(ke), egy gombóc sárgadinnyével a tetején, ez utóbbi frissen õrölt borssal megszórva, és mentával tálalva
Friss füge, sonkával tekerve, libamájmeglepetéssel a belsejében
Elõétel, mely számomra egy adag fõétellel is bõven felért: töltött minicukkini, méghozzá zöldfûszerekkel, hússal, rizzsel, magvakkal és mazsolával töltve, kaporral megszórva, és citromos tojásszószon tálalva
Fõétel: grillezett lazac, zöldségraguval: cukkinibõl, édes sárgarépából és zöldbabból, körete pedig isteni finom, könnyû, különleges vaníliás zellerpüré volt
Desszert: cheescake bogyós gyümölcsöntettel
Bor: helyi fehérbor: Viognier
Zene: cselló- és hegedûmuzsika, Mozart, Vivaldi...
Több dolog is van, amit jó lenne itthon is megvalósítani. Például minicukkinit szerezni? ha valaki tudja, hol lehet kapni, vagy esetlegminicukkini- magot, légyszi írja már meg kommentben?
Addig is szegény ember vízzel fõz, lássuk mit tudtunk itthon is elkészíteni:
Füge libamájpástétommal, Pan d?epices-en tálalva
Hozzávalók:
friss füge
jó minõségû libamájpástétom
Pan d?epices ( Ez egy fûszeres édeskés kenyér, sokszor tévedésbõl gyömbéres kenyérnek fordítják, pedig nem a gyömbér az elhagyhatatlan fûszere, hanem az ánizs. Bõvebben a Wikipédiában itt. Párizsban és Belgiumban mindenütt kapható, ha valaki arra jár, egyébként Bp-n Culináris. Belgiumban a legjobb a Meli márkájú, amely görögül mézet jelent. nyelv- és földrajzórának vége.)
áfonyalekvár
frissen õrölt bors
Elkészítés:
A Pan d?epices-t kenyérpirítóban megpirítjuk. A fügét szépen bevagdossuk, közepébe teszünk egy darab pástétomot, körérendezzük a Pan d?epices szeleteket, és megszórjuk frissen õrölt borssal a végén. A pástétomra egy pötty áfonyalekvárt teszünk, amely kiemeli csodás ízét.
Zöldfûszeres quinoával töltött minitök ( minicukkini helyett)
Hozzávalók:
(mennyiségeket nem írok, szemre fõztem)
egy-két kisebb tök
quinoa, én maradékot használtam ami már meg volt fõzve
zöldfûszerek, ami akad: citromfû (módjával!), kakukkfû, kapor, menta
nagy szemû arany mazsola
pirított magvak, ami van a hûtõben: napraforgó, sótlan mogyoró
só, bors, ánizsmagvak picit összetörve
Elkészítés:
A tök talpát és kalapját levágom, belét kiszedem, Fel lehet használni, de az én kis tökjeim tökre tele voltak magvakkal, így az egész belsejük ment a kukába?
A quinoát összekeverem a pirított magvakkal, az apróra vágott zöldfûszerekkel és a mazsolával, sózom, borsozom, az ánizsmaggal fûszerezem.
Eredeti recept szerint a tököt kellene blansírozni, és ezt kihagytam, a belsejébe tekertem egy kis borsot, picit megsóztam, majd tepsibe állítottam, és megtöltöttem az ánizsos- quinoa masszával.
Letakartam alufóliával, majd kb 40 percig pároltam, aztán még 15- 20 percig sütöttem.
A mártást szépen elfelejtettük megcsinálni, pedig ötlet is volt és hozzávalók is voltak itthon, de elkezdõdött az X- faktor és megjöttek a vendégek?