Cukkinis túrógombóc fûszeres sült paradicsommártással. A fûszerekrõl.

2018-07-19

sponsored links



Végy egy zsenge, de nagyobb cukkinit, reszeld le.
Végy hozzá fél kiló túrót, tojást, fûszereket és lisztet, sót, borsot.
Gyúrd össze, formázd kedved szerint és fõzd meg lobogó, sós vízben.
Rakd fûszeres, fokhagymás sült paradicsommártásba, vagy csupán süsd pirosra kevés vajon.
Tálald friss zöld fûszerekkel és parmezánnal.




Cukkinis túrógombóc

Hozzávalók
bõséges 4 nagy adag

500 g cukkini reszelve
500 g túró
3 db tojás
2-3 gerezd fokhagyma préselve
350 g rétesliszt
100 g tönköly finomliszt

mártás
olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
3-5 nagyobb paradicsom héj nélkül
só, frissen darált bors
fûszerek (zsálya, bazsalikom)
csipetnyi õrölt fahéj a végén (vagy az elején egy darabka)
paradicsomkrém*

+ a sülthöz 
vaj

tálaláshoz
friss zsálya
bazsalikom
parmezán




- A cukkinit nagy lyukú reszelõn lereszeltem.
A túrót tálba öntöttem és villával összetörtem.
Hozzákevertem a cukkinit, a tojásokat, belenyomtam a fokhagymát, 
sóztam, tekertem rá borsot, végül több lépésben annyi lisztet adtam hozzá, 
hogy lágy, de formázva, a formáját tartó legyen a masszám.
 Vizet forraltam és megfõztem a két falatnyi gombócokat (részletesen alul).






Sült paradicsommártás
- A paradicsomok tetejét keresztalakban bemetszettem, forrásban lévõ vízbe mártottam,
így könnyedén lehúztam a héjukat.
A serpenyõben melegedõ olajra tettem a fokhagymát, amint sercegni kezdett 
hozzáadtam a feldarabolt paradicsomokat.
Idõnként megkeverve odasütöttem.
Fûszereztem, majd hozzáadtam a paradicsomkrémet és annyit a tészta fõzõvizébõl 
hogy ízlésemnek megfelelõ sûrûségû legyen a mártás. 




A tészta nagyobb részét a paradicsommártásba szedtem, 
kisebb részét pedig egy másik serpenyõben, vajon, pirosra sütöttem.





Megjegyzés

- A cukkinitõl függ (meg persze a túrótól is),
hogy mennyi lisztet adunk hozzá.
Kevesebb csak akkor kell, ha nagyon szárazak a hozzávalók,
ha nagyon sok "lé" van, akkor kelhet több.
Maradjon lágyabb a massza, az elsõ gombóckát amikor a vízbe engedjük,
rögtön megmutatja, elég-e a liszt. Ha egyben marad, akkor elég.

- Formázás
Az eredeti elképzelésem szerint gnocchit akartam belõle formázni,
de pár próba után nagyobb forma mellett döntöttem.
Így készítettem gombóckákat, illetve kb. fél evõkanálnyi nagyságúakat szaggattam kanállal.
Próbáld így is, úgy is és dönts ízlésed szerint. Nekünk az utóbbiak jobban tetszettek.

- Fõzés
A megformázott tésztát, lobogó, sós vízbe rakom,
egyszerre kb. 10-13 darabot, majd közepesre veszem a hõt.
Ha feljön a víz tetejére, nagyságtól függõen még pár perc.
Érdemes egyet kivenni, kettévágni, megnézni, esetleg megkóstolni.

- Fûszerek
Számomra a fûszerek, gyógynövények, nélkülözhetetlen nyersanyagok <3
Gyönyörûséget szereznek, megszépül tõlük a lelkem, mosolyt csalnak az arcomra.
Sokszor a fûszereim "érintése" inspirál, határozza meg milyen irányba megyek aznap,
mi kerül majd az asztalra.
A további alapanyagok megléte dönti el mit fõzök, mit készítek,
hasonlattal élve, a gombhoz keresem meg a kabátot.
Most a zsálya, bazsalikom.
Remek együtt, de figyelni kell az egyensúlyra.
A zsálya ne nyomja el a bazsalikomot, csak a háttérben bújjon meg.
Oh, és ne idegenkedj a fahéjtól, de tényleg csak csipetnyi kell belõle.
(Más paradicsomos ételeknél is megpróbálhatod.)
A fûszerezésnél fontos még, hogy mikor, mennyit, mihez adjunk.
Én szinte mindig a frissre helyezem a hangsúlyt: frissen, nyersen!
Tehát, tálalásnál mi kerül az étel tetejére vagy bele.
Frissen szedem és rátépkedem, összevágom.
A többit ennek rendelem alá.
Most a tésztához csak fokhagymát adtam,
a paradicsomnál is a sült paradicsom ízét szerettem volna hangsúlyozni,
így a fokhagymán túl, 2-3 levél zsálya került bele és
 a bazsalikom virágzó részébõl egy teáskanálnyit morzsoltam hozzá.
Ha nincs zsálya, v. bazsalikom, csomó más fûszerrel is varázsolhatunk,
egy a lényeg: az összhatás.
A harmónia <3
Mit javaslok (csak azt írom, ami van nekem a kertben és használom)
szurokfû (oregánó), kakukkfû, citromfû, citromverbéna, zeller, petrezselyem,
csombor (borsika, borsfû), snidling, babér, rozmaring.
Ezek közül válasszunk, egyet, kettõt.

- Paradicsomkrém




Paradicsombefõzés idején nem csak paradicsomlétparadicsom ivólét
készítek, hanem különféle tésztaszószokat, fûszeres mártásokat,
sûrített paradicsomot, sült paradicsomot.
Ezek nagy részérõl van írás a blogon.
A most felhasznált sült paradicsomkrémrõl még nincs.
A lényege, hogy a paradicsomot kókuszvajon megsütöm,
a nedvesség nagy részét elpárologtatom.
Forrón üvegekbe töltöm és száraz dunsztban hagyom kihûlni.
Többféle fûszerezéssel szoktam készíteni.
Az így eltett krémet, télen "fûszerként" használom.
A kókuszvaj helyett használhatunk más zsiradékot pl. olívaolajat.
 Oxidációnak ellenálló olajat érdemes választani,
nehogy megavasodjon és tönkre menjen a munkánk gyümölcse.








Szeretetrehangoltan a Facebookon ?


*


A kertben zsályákat fotóztam




Oregánó virág, a háttérben zsálya.












Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2018...

sponsored links

Keres?s