Cukkinis-gombás máj juhtúrós zöldbabbal
sponsored links
Apa egészségügyi és karcsúsodási megfontolásból számûzi a cukor- és keményítõtartalmú ételek jelentõs részét az étkezésébõl, és mivel nincs se idõm, se kedvem kétfelé fõzni, eléggé beragadtam a "zöldség hússal, hús zöldséggel" bûvös körébe, nem ritkán megszorulva is érzem magam benne. Komolyan mondom, Szendi Gábor vállon veregetne az ebédeink nagy részéért. Persze mi azért reggeli és vacsora alkalmával bõszen ellene dolgozunk a gyerekekkel minden paleolit ideának, finom tésztával, kenyérrel, joghurttal és egyebekkel. :) Gyanítom, nem vagyok az az õsasszony típus.
Én már csak úgy mûködöm, ha ki kell ötölnöm, mi legyen az ebéd, elsõként mindig tészta jut eszembe, jelenleg kilõve, másodjára leves valami édességgel, mondjuk császármorzsával, ez is marad a hétvégi tobzódásra. Húsétel kell, csak sajnos ha húsétel kell, csikorognak odabenn a kis fogaskerekek.
Húst sütök és zöldséget párolok, de lasagne-ról, quiche-rõl meg gnocchi-ról álmodozom. Na meg olyan derelyérõl és gombócról, amit öcsém és Mariann tudnak csinálni...
Ezen a héten a szememre hagyatkoztam: amelyik zöldség szimpi lett neki, azt vittem haza. Egyik nap például nagy bátran zöldbabot, nincs ugyanis túl nagy rajongói tábora odahaza. Juhtúróval, ennek a májas ételnek a köreteként viszont még kevésnek is bizonyult.
Cukkinis-gombás máj juhtúrós zöldbabbal
Hozzávalók: 1 közepes cukkini, 35 dkg gomba, 50 dkg pulykamáj, só, bors, római kömény, shawerna, 40 dkg zsenge sárga hüvelyû zöldbab (fagyasztott), 7 dkg juhtúró
Elkészítés: A zöldségeket megmosom és leszárítom. A cukkinit hosszában 4felé hasítom, majd vastagon felszeletelem: így negyed körcikkeket kapok. A gombát is vastagon szeletelem (nem hámozom meg, mert a héjában van a legtöbb ízanyag, csak jól lesuvickolom).
A megmosott májat megtisztítom az inaktól, hártyáktól, és falatnyi darabokra vágom.
Wokban vagy jó minõségû serpenyõben pici olajat forrósítok és pirítani kezdem rajta a zöldségeket, nagy lángon. Sóval, köménnyel, shawernával fûszerezem. Elõbb levet engednek majd a zöldségek, majd ha ez elpárolgott, még pirítom õket egy kicsit, hogy a külsejük kapjon egy kis ropogós barna kérget, majd tányérra szedem.
Papírtörlõvel kitörlöm a serpenyõt és ismét pici olajat teszek bele, nagy lángon fehéredésig pirítom benne a májat, majd a lángot mérsékelve addig sütöm, amíg puha marad, de már nem véres belül.
Ekkor hozzákeverem a zöldségeket, pár pillanatig együtt pirítom, majd tálalom.
Mialatt a máj sül, egy másik serpenyõben olajon megfuttatom a zöldbabot, míg kicsit üveges színt kap, majd sózom és idõnként pici vizet löttyintve alá, fedõ alatt, kis lángon megpárolom -szerintem akkor jó, ha még ropogós. Szûrõn lecsöpögtetem, ha kell, majd hozzákeverem a juhtúrót -eredetileg rá akartam morzsolni, de aznap nagyon krémes állagú bryndzát árultak, mínusz pont a látvány szempontjából, de az íznek mindenképp ez kedvezett. A máj köreteként tálalom.