Cukkini fõzelék
sponsored links
A cukkini az egyik legváltozatosabban
felhasználható zöldségfélénk
...ez az egyik
-szigorúan csak az egyik- kedvencünk.
?
Hozzávalók:-2 nagy méretû cukkinihez
-2 nagyobb fej vöröshagyma
-2 nagy gerezd fokhagyma
-kb. 3 dl tejföl (jó minõségû, pl. Zott ;)
-1 nagy csokor friss (csodás illatú:) kapor
-kevés olaj
-só
-frissen darált bors
-1 tk csemege paprika
-1 ek ételsûrítõ+kevés víz
-ecet
A cukkiniket megmosom, megszabadítom a
burkolatuktól és a magháztól, négybe vágom,
majd robotgéppel (nagyobb lyukú tárcsán)
lereszelem.
A vöröshagymát szintén pucolom, apróra vágom
és olajon, kevés só társaságában dinsztelni kezdem.
Amikor már opálos, hozzányomom a fokhagymát,
rádobom a cukkinit, kicsit sózom, borsozom
(majd miután már összeesett, igazítok még az ízén)
és saját levében roppanós állagig párolom.
Ekkor mehet bele a paprika, az apróra vágott kapor,
majd a tejföl, azután a kevés vízben elkevert
ételsûrítõ (ezzel egyet forralok csak!),
legvégül -miután az áramot kikapcsoltam alatta, egy
evõkanálnyi ecet.
Nagggyon szeretjük! :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"A cukkini a tök, a sárgadinnye és az uborka unokatestvére.
Latin-Amerikában (Guatemala, Mexikó) már több száz éve ettek cukkinit,
ami Kolumbusz Kristóffal került Európába, ahonnan azután a hódítók
(Portugália, Spanyolország) jóvoltából vált ismertté Európa-szerte.
A teljes növény ehetõ, beleérve a héját és a magjait is.
Persze bizonyos méret alatt érdemes csak szõröstül-bõröstül
enni a cukkinit, mert a nyáron kapható, tölteni való hatalmas
példányoknak túl kemény a héja és a magja is.
A mediterrán országokban inkább a sárgás, zsengébb típusú
cukkini gyakori.
Kifejezetten alacsony a kalóriatartalma
(10 dkg cukkiniben 15 kalória található),
egyáltalán nincs benne koleszterin, cserében viszont található
benne mangán, kálium, foszfor, A- és B-vitamin.
A cukkini segít karbantartani a szívünket és hatásosan küzd az
érelmeszesedés ellen.
Így nemcsak a zsenge ízét élvezhetjük, de a leszedett példányok után
újabb termések következnek.
Ha rajtahagyjuk és óriásira megnõ, nem hoz sok termést.
A cukkinit ? a tökhöz hasonlóan ? nemcsak tölthetjük.
Nagyon jó fõzelék, párolva egy kis fokhagymával remek diétás köret,
salátában is megállja a helyét, levesnek is elkészíthetõ, egy botmixerrel
összesimítva, némi fûszerrel gazdagítva mártásnak sem utolsó.
Lecsó is jól lazítható, gazdagítható cukkinivel.
Ehetõ a cukkini virága is.
Legtöbb esetben egy kis fûszeres palacsintatésztába forgatva
sütik ki, de Mexikóban levest is készítenek belõle, míg az olaszoknál
töltik, rántják, illetve tésztára és rizottóba is kerülhet."