Csülök 2 az 1-bõl
sponsored links
Még szilveszter napján vettem két hátsó csülköt, majd lesz belõle valami alapon. De sem Szilveszter sem újév napján nem került rá sor. Tegnap aztán gondolkodtam, mi legyen belõle. Sütni nem akartam, mert a Szilveszteri vacsorából és az újévi ebédbõl is maradt még sülthús. Tegnap ezekbõl a hideg sültekbõl ebédeltünk hegyes erõs paprikával, ketchuppel és friss kenyérrel. Mi öregek persze elõtte lencselevest is ettünk. (Még így is maradt mindenbõl!) Most pörköltet sem akartam fõzni belõle, aztán eszembe jutott, mi lenne, ha a bõrös részbõl abált szalonnához hasonlóan abált csülköt készítenék, a vastag húsos részeket pedig a fõzõlével együtt kocsonyának hasznosítanám. Az idén úgyis kimaradt a karácsonyi kocsonyafõzés. A gondolatokat tett követte, szépen leperzseltem, megtisztítottam a csülkök bõrét, aztán a vastag húsos részeket levágtam róla, majd mindent nagy fazékba pakoltam. Alulra a csülkök csontját - a hentes kérésemre kicsontozta a csülköket - aztán a többit, és felöntöttem 2-2,2 liter forró vízzel. Fûszereztem sóval, ételízesítõvel és néhány kávéskanál fokhagyma granulátummal, felforraltam, lehaboztam (ezt a mûveletet még kétszer megismételtem), és lassú tûzön, gyöngyözve fõztem vagy 2,5 óráig. Akkor óvatosan kiszedtem a bõrös részeket egy nagy tálaló tálra, megsóztam, fokhagyma granulátummal jól megszórtam (ha valaki nem szereti a fokhagyma granulátumot fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát használhat helyette), végül kis szûrõn át (hogy ne legyenek benne csomók) paprikával is ...