Csörögefánk
sponsored links
?A farsang vízkeresztkor (január 6.) kezdõdõ és hamvazószerdáig (változó idõpont) tartó, évszázadok óta évente megismétlõdõ ünnepsorozat, nagyon gazdag szokáshagyománnyal. Megelõzi a karácsonyi ünnepkör, és követi a húsvéti ünnepkör, pontosabban annak kezdete, a húsvétot megelõzõ 40 napos böjt. A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, dús lakomák idõszaka, amikor búcsúzunk a téltõl és köszöntjük a tavaszt.?
A Farsang jellegzetes édessége a fánk, aminek több változata is ismeretes. Szerintem kevesen vannak aki ellenállni képesek eme finom süteménynek. Nekem biztosan nem sikerülne. Sokszor elõfordul, hogy év közben is megsütöm nem csak farsang idõszakában.
A Farsang jellegzetes édessége a fánk, aminek több változata is ismeretes. Szerintem kevesen vannak aki ellenállni képesek eme finom süteménynek. Nekem biztosan nem sikerülne. Sokszor elõfordul, hogy év közben is megsütöm nem csak farsang idõszakában.
Érdemes kipróbálni, a tészta összeállításától a kóstolásig csupán 30-40 percet vesz igénybe! ?
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 50 g puha vaj
- 3 tojássárgája
- 175 g tejföl
- csipet só
- porcukor a szóráshoz
- zsír a sütéshez
Elkészítés:
- A puha vajat elmorzsoljuk a liszttel és sóval majd a tojások sárgájával és a tejföllel tésztát gyúrunk.
- Egy serpenyõben felforrósítjuk a zsírt.
- Amíg olvadozik a zsír, enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra.
- Rombusz alakúra vágjuk egy derelye szaggatóval majd a közepüket is megvágjuk.
- A forró zsírba tesszük az alsó felükkel felfelé és mindkét oldalon pirosra sütjük.
- Papírtörlõre szedjük, majd rögtön porcukorral megszórjuk. Lekvárral leöntve tálaljuk.
Jó étvágyat!