Csöröge fánk
sponsored links
Itt a farsang, áll a bál! :) Párom leges-leg kedvence a csöröge fánk. Eleinte volt is keveredés, mert én a kelt csörögét szeretem, õ pedig a valóban ropogósat. Az én anyum puhát, átcsavartat készít, az õ anyuja roppanóst, de csavarás nélkül, csak felhasított négyszögeket. Megszerettem ám a vékony-ropogóst, van annak egy varázsa, ahogy szétomlik roppanás után a szájban. De kompromisszumként megcsavarom. :P
Anyósom receptjét körmöltem le annak idején, azt írom tehát le:
35 dkg liszt
5 tojás sárgája
1 kiskanál cukor
diónyi zsír
kevés tejföl
csipet só
Levestészta keménységû tésztát gyúrunk, azaz jó keményet. A tejföl mennyisége mindig attól függ, mennyit vesz fel a liszt. Evõkanálnyi mennyiség elég szokott lenni. Alaposan kidolgozzuk, fóliába tekerve pár órát pihenni hagyjuk. Nem kell hûteni pihentetés alatt.
Lisztezett deszkán késfok vastagságra nyújtjuk, derelyevágóval rombuszokat vágunk belõle, mindegyik közepét felhasítjuk.
Nézzétek el a nagyon alapszintû rajzot, de így érthetõbb, amit írtam.
Szóval miután mindegyik tészta közepét hosszában picit bevágtuk, az egyik sarkát átfordítjuk a hasítékon, óvatosan segítve neki teljesen átfordulni, így kapja meg végleges formáját. Már csak forró olajban ropogós aranysárgára sütjük, és forrón fahéjas vagy vaníliás porcukorral meghintjük, mellé baracklekvárt adunk. Frissen kisülve még puha, teljesen kihûlve éri el ropogósságát. Jó étvágyat! :)
Dina világa a facebookon is elérhetõ, így biztosan nem maradsz le semmirõl! :)
Valamint minden édességet, desszertet kedvelõt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!