Csöröge fánk

2014-01-13

sponsored links



Itt a farsang, áll a bál! :) Párom leges-leg kedvence a csöröge fánk. Eleinte volt is keveredés, mert én a kelt csörögét szeretem, õ pedig a valóban ropogósat. Az én anyum puhát, átcsavartat készít, az õ anyuja roppanóst, de csavarás nélkül, csak felhasított négyszögeket. Megszerettem ám a vékony-ropogóst, van annak egy varázsa, ahogy szétomlik roppanás után a szájban. De kompromisszumként megcsavarom. :P

Anyósom receptjét körmöltem le annak idején, azt írom tehát le:

35 dkg liszt
5 tojás sárgája
1 kiskanál cukor
diónyi zsír
kevés tejföl
csipet só

Levestészta keménységû tésztát gyúrunk, azaz jó keményet. A tejföl mennyisége mindig attól függ, mennyit vesz fel a liszt. Evõkanálnyi mennyiség elég szokott lenni. Alaposan kidolgozzuk, fóliába tekerve pár órát pihenni hagyjuk. Nem kell hûteni pihentetés alatt.

Lisztezett deszkán késfok vastagságra nyújtjuk, derelyevágóval rombuszokat vágunk belõle, mindegyik közepét felhasítjuk.

(Néha nevetek egy-egy fõzõmûsoron, ahol szintén rombuszolni szeretnének valamit, és felvágja balra ferdén, meg jobbra ferdén, és csodálkozik, hogy végül kockákat kap. Hehe. Ha a vágási szögek mindegyikét azonos mértékben döntjük, nem rombuszt, csak sarkára állított négyszöget kapunk. A legjobb, ha csak az egyik vágási szöget döntjük. Azaz a derelyevágóval felmetéljük a tésztát vízszintesen, és utána 45°-os szögben. Így tuti elérjük a célt. Én most direkt túlzásba is estem, imádom a vékony, roppanós csúcsokat!)
Nézzétek el a nagyon alapszintû rajzot, de így érthetõbb, amit írtam.

Szóval miután mindegyik tészta közepét hosszában picit bevágtuk, az egyik sarkát átfordítjuk a hasítékon, óvatosan segítve neki teljesen átfordulni, így kapja meg végleges formáját. Már csak forró olajban ropogós aranysárgára sütjük, és forrón fahéjas vagy vaníliás porcukorral meghintjük, mellé baracklekvárt adunk. Frissen kisülve még puha, teljesen kihûlve éri el ropogósságát. Jó étvágyat! :)


Dina világa a facebookon is elérhetõ, így biztosan nem maradsz le semmirõl! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelõt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Folytats a blogon ... dinavilaga.blogspot.com/2014/01/csoro...

sponsored links

Keres?s