Csõben sült paradicsomos cukkini
sponsored links
A cukkinit nem lehet megunni, nagy elõnye, hogy számtalan módon felhasználható, elkészíthetõ.
A vegán és lúgosító konyha nélkülözhetetlen zöldsége.
Könnyen emészthetõ és például lereszelve kitûnõ saláta "töltelék".
A fenti recept egy nagyszerû tipp ebédre, viszonylag gyorsan elkészül, kiadós és finom.
Hozzávalók: ( 3-4 fõre)
3 db közepes cukkini
3-4 szem újkrumpli
250 ml paradicsom szósz
200 ml növényi tejszín ( rizs, vagy zabtejszín)
150 g növényi sajt
( Olvadó! Kitûnõ a szójaprodukt terméke, mert nem tartalmaz hidrogénezett zsírokat, adalékanyagot és tejszármazékot!)
2-3 cikk fokhagyma
friss vagy szárított bazsalikom
1 kávéskanálnyi himalaya só
késhegynyi örõlt rózsabors
kókusz olaj
3 evõkanál hidegen sajtolt olíva olaj
2-3 cikk fokhagyma
A cukkinit felkarikázzuk, a krumplit tisztítás után vékony szeletekre vágjuk.
Sózzuk a cukkinik mindkét oldalát és borsozzuk. A felhevített kókuszolajon hirtelen megpirítjuk mindkét oldalukat.
A hátramaradt olajon a felaprított fokhagymát ( 1 cikket félreteszünk), megfuttatjuk, majd ráöntjük a paradicsom szószt.
Ízlés szerint sózzuk és fûszerezzük a bazsalikommal. 3-4 percig fõzzük, majd belepréseljük a meghagyott fokhagyma cikket.
A simára elkevert növényi tejszínt hozzáadjuk az elkészült paradicsom szószhoz.
Egy tûzálló tálat kiolajozunk az olíva olajjal és rétegezzük: elõször az elõsütött cukkinit, majd a vékonyra felszeletelt újkrumplit és ráöntjük a tejszínes-paradicsomos szószt.
Addig ismételjük ameddig elfogynak a hozzávalók.
Utoljára leöntjük a szósszal, betakarjuk alufóliával és elõmelegített sütõben 180 C fokon 20 percig sütjük.
Levesszük róla a fóliát és a tetejére helyezzük a szeletelt növényi sajtot és további 7 percre visszatesszük amíg ráolvad a csõben sült tetejére.
Mivel krumplival készül, külön köretet nem ajánlok hozzá!
Tipp: Készíthetjük normál krumplival, viszont akkor elõre fõzzük meg a krumplit, amelyet fõzés után szeletelünk. A sütési idõ így lerövidül : 10-15 percre a 20 perc helyett!
Fittanyuka