Csontritkulás és makrobiotika

2010-07-12

sponsored links

Azt írja az újság?., hogy a 37 éves Gwyneth Paltrow  súlyos csontritkulása, túlzott makrobiotikus diétájának a következménye. Mivel ez a fajta étrend fõleg zöldségeket, levest és teljes kiõrlésû gabonafélét tartalmaz, a tejtermékek hiánya alacsony kalciumszintet okozott, aminek szinte egyenesen következménye lett a csontritkulás.
Érdekes ugyanakkor, hogy egy másik álláspont szerint a tejtermékek elsavasítják a szervezetet.
A tejterméken kívül vannak még kalciumban sokkal gazdagabb élelmiszerek, aminek a beiktatását a napi étrendbe a makorbiotika elelve javasolja. Egy okosan összeállított, tejtermék mentes étrend nem okozhat kalciumhiányt!
Kalciumban gazdag élelmiszerek:


  • Algák: hijiki, wakame, kombu, nori, kemp
  • Olajos magvak: mák, szezámmag, napraforgó, mandula
  • Savanyúk: savanyú káposzta, kovászos uborka
  • Mandulatej, szójatej
  • Zöldségek: káposztafélék (fejes káposzta, kelkáposzta), petrezselyem, brokkoli
  • Aszalt sárgabarack, mazsola

A kalcium felszívódását segíti napi egy evõkanál piriított szezámmag, esetleg tahini krém kenyérre kenve illetve ugyancsak egy kanál mandula. Az étrendnek amúgy is tartalmaznia kellen naponta algaféléket, ebbõl is elég egy kanálnyi.

Folytats a blogon ... csatni.blogspot.com/2010/07/csontritk...

sponsored links

Keres?s