Csomboros-gerslis töltött káposzta
sponsored links
A közelmúltban bemutatott gerslivel és egy õsmagyar fûszerrel, a csomborral készítettük el hagyományos év végi-év eleji töltött káposztánkat. Az eredmény megint nagyon finom és egyúttal érdekes is lett, hiszen a fûszert most elõször próbáltuk ki konyhánkban.
A csombor, vagy más néven borsikafû a régi magyar és a székely konyha alapvetõ fûszere. Népies nevei: borsfû, bécsi rozmaring, csombor, csomborbors, hurkafû, kerti izsópfû, kerti méhfû, pereszlén. Már a 16. századi füvészkönyvek is említik, mint fûszer-, és gyógynövényt, újabban pedig a diétás konyhában is igen népszerû. Változatai között legismertebb az egynyári vagy közönséges és az évelõ vagy téli borsikafû. Õseink valószínû, hogy Belsõ-Ázsiából hozták magukkal, de más források Európa déli területeirõl származtatják. Az ajakosak családjába tartozó növény illata és íze borsos, tán leginkább a kakukkfûre emlékeztet, míg megjelenése a rozmaringra és a tárkonyra hajaz. Sok helyütt használják frissen, de igen elterjedt szárított és morzsolt formában is. Kedvelt fûszer burgonyás-, káposztás-, babos-, gombás ételekhez, de lehet tölteni kolbászba, vadpácokhoz, mártásokhoz adni.
Hozzávalók 6-8 fõre:
80 dkg darált hús,
15 dkg gersli, kb. 2-3 ek. csombor elosztva,
2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,
1 közepes fej savanyított káposzta,
1 kg vágott savanyú káposzta,
1 tojás, 3-4 db babérlevél ...