Csokoládés trüffel - ?????????
sponsored links
Már említettem, hogy itt nagyon népszerûek a pici tortácskák és a falatnyi-kétfalatnyi sütemények.
Mondjuk úgy, hogy az alap verziót már feltettem ide augusztus végén. Az N. kedvence. Következzen most az én két kedvencem közül az egyik. Az otthoni változat a ronda de finom jelzõt kaphatná. Legyen mentségemre, hogy nem vagyok se cukrász, se fényképész.
Hozzávalók 12-14 darabhoz:
A piskótához:
7 dkg cukor
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje
6 dkg liszt
2,5 dkg kukoricaliszt
A krémhez:
20 dkg étcsokoládé
2,5 dl tejszín
A sziruphoz:
10 dkg cukor
10 dkg víz
A hempergetéshez:
csokoládédara
A piskótához a tojások sárgáját a cukorral addig verem amíg sûrû fehér krémet nem kapok. A fehérjét egy csipet sóval szintén nagyon kemény habbá verem. A tojássárgás krémhez keverem a felvert fehérje felét, hogy fellazítsam, majd kétrészletben beleszitálom a kétféle lisztet és végül körkörös mozdulatokkal beleforgatom a maradék fehérjehabot. Nyomózsákba töltöm aminek a végére egy sima kb. 0,5 cm átmérõjû csõrt tettem és sütõpapírra vagy szilikonlapra 3-4 cm-es korongokat nyomok (24-28 db-ot) kicsit szellõsen mert megnõnek. Elõmelgített 200 fokos sütõben 11-14 percig sütöm, amíg szép arany színe nem lesz. Ha kihûlt óvatosan lehúzom õket a papírról.
A sziruphoz a cukrot a vízzel 2 percig forralom, majd langyosra hûtöm.
A krémhez a csokoládét aprítógépben durvára aprítom, a tejszínt felforralom és ráöntöm az aprított csokoládéra. Addig kevergetem amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad és szép egyenletes sima krém nem lesz. Hûtõben addig hûtöm amíg sûrûn folyós nem lesz. Ekkor robotgéppel felverem. Vigyázzunk, hogy ne verjük túl mert szétválhat. A krém kb 1/4-ét tegyük félre, a többi töltsük be a korongokba.
Összeállítás:
A korongokat a szirupban "megfürdetjük", ne áztassuk õket szét, de hagyuk pár másodpercig hagy szívjanak magukba a sziprupból. Sütõpapírra sorakoztatom õket a talpukkal felfelé és nyomózsákból a korongok felére bõven nyomok a krémbõl, majd az üres korongokkal befedem õket és kicsit összenyomom õket. A félretett krémmel a korongok külsejét vékonyan megkenem és csokoládédarába hempergetem õket. Célszerû mindegyiket külön muffinpapírkába ültetni és úgy kínálni.