Csokol?d?s foltos torta (lakt?zmentes)
sponsored links
A f?rjem szerint ezt a s?tem?nyt gyakran kell, hogy k?sz?tsem, mert annyira finom ?s puha. Nekem viszont emellett az?rt is lett kedvencem, mert nagyon egyszer? ?s gyorsan elk?sz?thet?.
Szerintem egy ?nnepi asztalon is meg?llja a hely?t - f?leg, ha egy sz?p tortat?lon t?laljuk, mivel egyszer?s?ge ellen?re is mutat?s. De egy gyors vas?rnapi eb?dnek is t?k?letes kieg?sz?t?je, ha az eb?dk?sz?t?s k?zben kev?s id?nk van a desszertre.
Mik?zben k?sz?tettem, akkor vettem ?szre, hogy ez a s?tem?ny tulajdonk?ppen lakt?zmentes, mivel semmilyen tejterm?ket nem tartalmaz.
Hozz?val?k a t?szt?hoz:
kb. 24-25 cm ?tm?r?j? pite- vagy tortaform?hoz
4 toj?s
13 dkg porcukor
13 dkg finomliszt
4 ev?kan?l ?tolaj
4 ev?kan?l v?z
1 p?pozott ev?kan?l s?t?t, cukrozatlan kaka?por
1 csapott te?skan?l s?t?por
A csokol?d?m?zhoz:
1 p?pozott ev?kan?l liszt
2 ev?kan?l krist?lycukor
1 p?pos ev?kan?l s?t?t, cukrozatlan kaka?por
2 dl v?z
5 dkg ?tcsokol?d?
A s?tem?nyes k?nyvem megv?s?rolhat? a P?tty?s Otthon web?ruh?zban az al?bbi linkre kattintva:
Elk?sz?t?s:
- Az eg?sz toj?sokat a porcukorral habosra keverj?k (feh?red?sig) elektromos habver?vel kb. 5 percig. Majd hozz?szit?ljuk a s?t?porral elkevert lisztet, de ezt m?r csak a habver? alacsony fokozat?val keverj?k.
- Osszuk a kr?met k?t egyenl? r?szre. Az egyikbe belekever?nk 2 ev?kan?l olajat ?s 2 ev?kan?l vizet, ez lesz a vil?gos sz?n? t?sztamassza.
- A kaka?port keverj?k sim?ra a marad?k 2 ev?kan?l olajjal ?s a 2 ev?kan?l v?zzel, majd keverj?k a m?sik t?sztamassz?hoz, ez lesz a csokol?d?s r?sz.
- A form?t kenj?k ki enyh?n olajjal, hints?k meg liszttel. Szedj?nk el?sz?r vil?gos t?sztamassz?t a form?ba ?gy, hogy egy kicsit sz?t is ter?lj?n a forma alj?n, majd erre kanalazzunk ide-oda n?h?ny kan?l csokol?d?s massz?t. Erre ism?t vil?gos massz?t kanalazunk ide-oda, majd kaka?sat, ?s ?gy kanalazzuk a form?ba, m?g el nem fogy. A l?nyeg, hogy a teteje egyenletes legyen.
- El?meleg?tett 180 fokos s?t?ben als?-fels? s?t?ssel kb. 18-20 percig s?tj?k. A s?t?si id? csak t?j?koztat? jelleg?, s?t?t?l f?gg?en elt?rhet, v?gezz?nk t?pr?b?t!
- A megs?lt s?tem?nyt bor?tsuk ki a form?b?l, hagyjuk teljesen kih?lni ?s tegy?k egy k?n?l?t?lra vagy tortat?lra.
- A m?zhoz a lisztet keverj?k el egy l?basban a cukorral ?s a kaka?porral. Fokozatosan adjuk hozz? a vizet, mik?zben csom?mentesre keverj?k. Alacsony l?ngon forralva, folyamatosan kevergetve bes?r?tj?k, majd elz?rjuk alatta a l?ngot ?s felolvasztjuk benne az apr?ra t?rt csokol?d?t. A m?zzal vonjuk be a torta tetej?t, ?s tegy?k a h?t?szekr?nybe kb. 1 ?r?ra.
S?t?s el?tt
J? ?tv?gyat!