Csokis m?rv?nykal?cs
sponsored links
Egyszer? kal?cst?szta csokol?d? lappal r?tegezve. A l?tszat ellen?re nem olyan bonyolult elk?sz?teni. A kal?cst?szt?t narancs h?j?val ?zes?tettem, a csokol?d?s lapot pedig ?pp egy gondolatnyi tonkababbal, ez ut?bbit persze el is lehet hagyni, helyette lehet ak?r van?lia, s?t pici csili is, b?r nem tudom, annak mennyire ?rz?dne ki az ?ze is. A narancs sem lett annyira ?rezhet?, mint amennyire szerettem volna, a csoki ?ze er?teljesebb. Legk?zelebb tal?n narancsos ol?vaolajat fogok belecsorgatni, annak intenz?vebb az ?ze.
Elk?sz?teni mindenesetre nagyon sz?rakoztat? volt, a v?geredm?ny gy?ny?r?, r?ad?sul az ?ze, ?llaga is csod?s. Egy cs?sze k?v?, vagy tea mell? t?k?letes k?s?r?, de ?nnepi asztalon is meg?llja a hely?t szerintem.
T?szta hozz?val?i:
150 g
keny?rliszt (vagy r?tesliszt)
150 g
finomliszt
30 g cukor
1 k?zepes
m?ret? toj?s
60 g v?z
50 g langyos
tej
30 g puha
vaj
f?l narancs
reszelt h?ja
1 mk. s?
15 g friss ?leszt?
Csokol?d?s
r?teg hozz?val?i:
60 g
?tcsokol?d?
50 g tej
20 g vaj
30 g cukor
10 g liszt
5 g ?tkez?si kem?ny?t?
20 g holland
kaka?por
csipet s?
csipet reszelt tonkabab vagy 1 mokk?skan?l van?lia eszencia
Tetej?re:
1 kan?l tej
1 kan?l
olvasztott vaj
A csokol?d?s
r?teg k?sz?t?s?vel kezdj?k. A tejet, a vajat, a csokol?d?t ?s a cukrot l?basba
m?rj?k. ?lland? keverget?s k?zben addig meleg?tj?k, am?g a csokol?d? ?s a vaj
felolvad. Levessz?k a t?zr?l, hozz?adjuk a lisztet, a kem?ny?t?t ?s a cukrozatlan kaka?port,
?s sim?ra keverj?k. Visszatessz?k a t?zre ?s alacsony l?ngon egy-k?t perc
alatt, ?lland?an kevergetve puding s?r?s?g?re f?zz?k. Ne f?zz?k nagyon kem?nyre, mert a h?t?s alatt m?g szil?rdulni fog.
Egy f?li?t
kiter?t?nk, r??ntj?k a massz?t, a tetej?re is bor?tunk egy f?li?t, majd kb.
15x15 cm nagys?g? n?gyzet form?ra igaz?tjuk, ny?jtjuk. Betessz?k a h?t?be.
Elk?sz?tj?k
a t?szt?t. A langyos tejbe belesz?runk egy te?skan?l cukrot, belemorzsoljuk az
?leszt?t, alaposan elkeverj?k ?s 5 percre f?lretessz?k.
Addig t?lba
szit?ljuk a liszteket, elvegy?tj?k a s?val ?s a t?bbi cukorral. A k?zep?be
m?lyed?st k?sz?t?nk, ide ?ntj?k a hideg vizet, a toj?st, a puha vajat, a k?zben
felfutott ?leszt?s tejet ?s r?reszelj?k a narancsh?jat. K?zzel vagy g?ppel
alaposan kidagasztjuk a t?szt?t. Amikor a puha, de nem ragacsos t?szt?nk
elv?lik az ed?ny fal?t?l, a fel?lete sz?p sima ?s f?nyes, keleszt?t?lba tessz?k.
Letakarjuk ?s kb. 30-35 percig kelni hagyjuk. Ezut?n ?vatosan ?tgy?rjuk, majd
ism?t letakarjuk ?s m?g 15 percig pihentetj?k.
Addig egy
kb. 25 x 11 x 10 cm nagys?g? s?t?form?t kivajazunk.
A megkelt
t?szt?t lisztezett deszk?ra bor?tjuk ?s kb. 30 x 30 cm nagys?g? n?gyzetform?ra
ny?jtjuk. A k?zep?re r?tessz?k a leh?lt csokol?d?s lapot. A t?szta n?gy sark?t
a csokol?d?s r?tegre hajtjuk, j?l ?sszez?rjuk, majd a t?szta sz?leit is
?sszenyomkodjuk. Liszttel meghintj?k, megford?tjuk ?s egy ir?nyban, magunkt?l
el ?s vissza, kb. f?l cm vastags?g? t?glalapform?ra ny?jtjuk.
Finoman
belisztezz?k, megford?tjuk ?s a r?videbb oldal?val kezdve h?romba hatjuk, mint
egy lev?lpap?rt. Ezut?n elforgatjuk kilencven fokkal ?s ism?t f?l cm vastag
t?glalapot ny?jtunk bel?le. Megint h?romba hajtjuk ?s kilencven fokkal
elford?tjuk.
Az utols?
ny?jt?s k?vetkezik. Most kb. 25 cm (vagy amilyen hossz? az el?k?sz?tett
form?nk) x 30 cm nagys?g?, f?l cm vastag t?glalap form?ra ny?jtjuk.
A t?szt?t a r?videbb oldal?t?l kezdve a fel?ig
feltekerj?k, a m?sik fel?t pedig egy ?les k?ssel 2 cm sz?les cs?kokra v?gjuk. A
t?sztacs?kokat kiss? elforgatjuk, hogy a v?gott ?le n?zzen felfel?, majd a
t?szt?t a cs?kokon is v?gig g?rgetj?k.
Amikor k?szen vagyunk, az el?k?sz?tett form?ba tessz?k. Bekapcsoljuk a s?t?t, ?n a MIELE s?t?t.
Kiv?lasztjuk a 15 perces keleszt?si programot ?s az ed?nyt a s?t?be toljuk. Amikor a program lej?r, az ed?nyt m?g 15 percig a s?t?ben hagyjuk, am?g a t?szt?nk dupl?j?ra emelkedik. ( Vagy a konyhapulton hagyjuk letakarva am?g dupl?j?ra emelkedik) Akkor kivessz?k ?s a t?szta fel?let?t egy kan?l tejjel lekenj?k. A s?t?t 180 fokra, als?-fels? s?t?sre ?ll?tjuk.
Az ed?nyt
betoljuk az el?meleg?tett s?t?be ?s 30 perc alatt k?szre s?tj?k. R?csra
tessz?k, majd 10 perc ut?n a kenyeret kivessz?k a form?b?l ?s a r?cson teljesen
kih?tj?k, azut?n frissen k?n?ljuk.