Csokis m?rv?nykal?cs

2022-09-30

sponsored links



Egyszer? kal?cst?szta csokol?d? lappal r?tegezve. A l?tszat ellen?re nem olyan bonyolult elk?sz?teni. A kal?cst?szt?t narancs h?j?val ?zes?tettem, a csokol?d?s lapot pedig ?pp egy gondolatnyi tonkababbal, ez ut?bbit persze el is lehet hagyni, helyette lehet ak?r van?lia, s?t pici csili is, b?r nem tudom, annak mennyire ?rz?dne ki az ?ze is. A narancs sem lett annyira ?rezhet?, mint amennyire szerettem volna, a csoki ?ze er?teljesebb. Legk?zelebb tal?n narancsos ol?vaolajat fogok belecsorgatni, annak intenz?vebb az ?ze.

Elk?sz?teni mindenesetre nagyon sz?rakoztat? volt, a v?geredm?ny gy?ny?r?, r?ad?sul az ?ze, ?llaga is csod?s. Egy cs?sze k?v?, vagy tea mell? t?k?letes k?s?r?, de ?nnepi asztalon is meg?llja a hely?t szerintem. 


T?szta hozz?val?i:

150 g keny?rliszt (vagy r?tesliszt)

150 g finomliszt

30 g cukor

1 k?zepes m?ret? toj?s

60 g v?z

50 g langyos tej

30 g puha vaj

f?l narancs reszelt h?ja

1 mk. s?

15 g friss ?leszt?

Csokol?d?s r?teg hozz?val?i:

60 g ?tcsokol?d?

50 g tej

20 g vaj

30 g cukor

10 g liszt

5 g ?tkez?si kem?ny?t?

20 g holland kaka?por

csipet s?

csipet reszelt tonkabab vagy 1 mokk?skan?l van?lia eszencia

Tetej?re:

1 kan?l tej

1 kan?l olvasztott vaj





A csokol?d?s r?teg k?sz?t?s?vel kezdj?k. A tejet, a vajat, a csokol?d?t ?s a cukrot l?basba m?rj?k. ?lland? keverget?s k?zben addig meleg?tj?k, am?g a csokol?d? ?s a vaj felolvad. Levessz?k a t?zr?l, hozz?adjuk a lisztet, a kem?ny?t?t ?s a cukrozatlan kaka?port, ?s sim?ra keverj?k. Visszatessz?k a t?zre ?s alacsony l?ngon egy-k?t perc alatt, ?lland?an kevergetve puding s?r?s?g?re f?zz?k. Ne f?zz?k nagyon kem?nyre, mert a h?t?s alatt m?g szil?rdulni fog.

Egy f?li?t kiter?t?nk, r??ntj?k a massz?t, a tetej?re is bor?tunk egy f?li?t, majd kb. 15x15 cm nagys?g? n?gyzet form?ra igaz?tjuk, ny?jtjuk. Betessz?k a h?t?be.



Elk?sz?tj?k a t?szt?t. A langyos tejbe belesz?runk egy te?skan?l cukrot, belemorzsoljuk az ?leszt?t, alaposan elkeverj?k ?s 5 percre f?lretessz?k.

Addig t?lba szit?ljuk a liszteket, elvegy?tj?k a s?val ?s a t?bbi cukorral. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk, ide ?ntj?k a hideg vizet, a toj?st, a puha vajat, a k?zben felfutott ?leszt?s tejet ?s r?reszelj?k a narancsh?jat. K?zzel vagy g?ppel alaposan kidagasztjuk a t?szt?t. Amikor a puha, de nem ragacsos t?szt?nk elv?lik az ed?ny fal?t?l, a fel?lete sz?p sima ?s f?nyes, keleszt?t?lba tessz?k. Letakarjuk ?s kb. 30-35 percig kelni hagyjuk. Ezut?n ?vatosan ?tgy?rjuk, majd ism?t letakarjuk ?s m?g 15 percig pihentetj?k.

Addig egy kb. 25 x 11 x 10 cm nagys?g? s?t?form?t kivajazunk.

A megkelt t?szt?t lisztezett deszk?ra bor?tjuk ?s kb. 30 x 30 cm nagys?g? n?gyzetform?ra ny?jtjuk. A k?zep?re r?tessz?k a leh?lt csokol?d?s lapot. A t?szta n?gy sark?t a csokol?d?s r?tegre hajtjuk, j?l ?sszez?rjuk, majd a t?szta sz?leit is ?sszenyomkodjuk. Liszttel meghintj?k, megford?tjuk ?s egy ir?nyban, magunkt?l el ?s vissza, kb. f?l cm vastags?g? t?glalapform?ra ny?jtjuk.



Finoman belisztezz?k, megford?tjuk ?s a r?videbb oldal?val kezdve h?romba hatjuk, mint egy lev?lpap?rt. Ezut?n elforgatjuk kilencven fokkal ?s ism?t f?l cm vastag t?glalapot ny?jtunk bel?le. Megint h?romba hajtjuk ?s kilencven fokkal elford?tjuk.




Az utols? ny?jt?s k?vetkezik. Most kb. 25 cm (vagy amilyen hossz? az el?k?sz?tett form?nk) x 30 cm nagys?g?, f?l cm vastag t?glalap form?ra ny?jtjuk.

 A t?szt?t a r?videbb oldal?t?l kezdve a fel?ig feltekerj?k, a m?sik fel?t pedig egy ?les k?ssel 2 cm sz?les cs?kokra v?gjuk. A t?sztacs?kokat kiss? elforgatjuk, hogy a v?gott ?le n?zzen felfel?, majd a t?szt?t a cs?kokon is v?gig g?rgetj?k.





Amikor k?szen vagyunk, az el?k?sz?tett form?ba tessz?k. Bekapcsoljuk a s?t?t, ?n a MIELE s?t?t



Kiv?lasztjuk a 15 perces keleszt?si programot ?s az ed?nyt a s?t?be toljuk. Amikor a program lej?r, az ed?nyt m?g 15 percig a s?t?ben hagyjuk, am?g a t?szt?nk dupl?j?ra emelkedik. ( Vagy a konyhapulton hagyjuk letakarva am?g dupl?j?ra emelkedik) Akkor kivessz?k ?s a t?szta fel?let?t egy kan?l tejjel lekenj?k. A s?t?t 180 fokra, als?-fels? s?t?sre ?ll?tjuk. 

Az ed?nyt betoljuk az el?meleg?tett s?t?be ?s 30 perc alatt k?szre s?tj?k. R?csra tessz?k, majd 10 perc ut?n a kenyeret kivessz?k a form?b?l ?s a r?cson teljesen kih?tj?k, azut?n frissen k?n?ljuk.













Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2022/09...

sponsored links

Keres?s