Csokis-diós torta
sponsored links
Ha egy gyors, egyszerû és nagyon finom tortát szeretnétek sütni, akkor jó helyen jártok. A tésztája alig tartalmaz lisztet, pihe-puha és laza a darált diótól, melyet a Boccaccio nevû süteményemtõl vettem el. A máz pedig étcsokoládé és mogyorókrém keveréke. A dekorálással sem kell sokat veszõdni, csak rákenjük a mázat és egy kanál hátoldalával hullámokat rajzolunk rá.
Apukám születésnapja volt tegnap - Õ nem szereti a nagy felhajtást semmikor és semmilyen téren (én is pont ilyen vagyok), ezért a szülinapi tortájában is igyekszem mindig valami egyszerût kitalálni, de olyan hozzávalókkal, melyeket nagyon szeret. Így született meg ez a csokis-diós torta, melyet tényleg nagyon hamar el lehet készíteni, ráadásul nem kíván semmilyen gyakorlatot, ezáltal kezdõknek kifejezetten ajánlom. Nézzétek meg a receptet...
Hozzávalók a tésztához: 18 cm-es kapcsos tortaformához
- 5 tojás
- 10 csapott evõkanál porcukor
- 5 evõkanál víz
- 15 dkg darált dió
- 5 evõkanál liszt
- fél csomag sütõpor (6 g)
A mázhoz:
- 10 dkg Boci étcsokoládé
- 5 dkg mogyorókrém
(esetleg 1 evõkanál cukrozatlan kakaóport keverhetünk bele, ha nagyon édesnek találjuk az eredeti krémet)
Elkészítés:
1. A tojások sárgáját a porcukorral és 5 evõkanál vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a darált diót, majd a sütõporral elkevert lisztet - simára keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a simára kevert masszához dolgozzuk.
2. A tortaformát enyhén kivajazzuk/lisztezzük, majd beleegyengetjük a masszát, és elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben kb. 25-30 percig sütjük. (A sütési idõ tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet, ezért szúrjunk egy tût a tésztába és ha már nem ragad, szárazan jön ki a tû, akkor megsült.)
3. Közben a mázhoz az apróra tördelt csokoládét és a mogyorókrémet enyhe gõz fölött kevergetve összeolvasztjuk. (Ha nagyon édes, keverhetünk bele 1 evõkanál cukrozatlan kakaóport.) Ezután a hûtõbe tesszük és kenhetõ állagúra dermesztjük. Majd a torta tetejére és oldalára simítjuk. Díszítésül egy kanál hátoldalával mintázhatunk a krémre hullámokat.
4. Azonnal is fogyasztható, de ha picit dermedtebben szeretjük a krémet, akkor 20 percre tegyük be a hûtõbe.
Jó étvágyat!