Csod?s toffifee torta

2022-04-03

sponsored links

 Hozz?val?k egy 26 cm-es ?tm?r?j? tortaform?hoz: (pentru tort  cu diametrul de 26 cm)



A pisk?t?hoz: (pentru pandispan)

4 toj?s (4 oua)

4 kan?l cukor (4 linguri de zahar)

4 kan?l olaj (4 linguri de ulei)

6 kan?l liszt (6 linguri de faina)

csipet s?  (o priza de sare)

A karamell t?k?rm?zhoz: (pentru glazura de caramel)

200 g cukor (200 g zahar)

100 g v?z (100 g apa)

200 ml tejsz?n ( 200 ml smantana dulce de minim 30%)

1/2 kiskan?l s? ( 1/2 lingurita de sare)

100 g feh?r csokol?d? (100 g ciocolata alba)

10 g porzselatin (10 g gelatina granulata)

A mogyor?s r?teghez: ( pentru crema cu alune)

180 g cukor (180 g zahar)

3 kan?l v?z (3 linguri de apa)

200 ml tejsz?n (200 ml smantana dulce)

10 g zselatinpor ( 10 g gelatina granule)

1 kiskan?l van?lia kivonat (1 lingurita  extract de vanile)

j? csipet s? (o priza de sare)

100 g apr?ra v?gott pir?tott mogyor? (100 g alune prajite, taiate marunt)

Dulce de leche r?teghez: (crema dulce de leche)

400 ml dulce de leche (elk?sz?t?se ITT ) (400 ml dulce de leche)

200 ml tejsz?n (200 ml smantana dulce)

j? csipet s? (o priza de sare)

10 g porzselatin (10 g gelatina granule)

A feh?rcsokol?d?s mousse-hoz: (crema de ciocolata si mascarpone)

350 g mascarpone (350 g mascarpone)

150 g feh?r csokol?d? (150 g ciocolata alba)

400 ml tejsz?n  (400 ml smantana dulce)

100 g porcukor (100 g zahar pudra)

20 g zselatinpor (20 g gelatina granule)



1. A tortalapokhoz a toj?sok feh?rj?t kem?ny habb? verj?k, apr?nk?nt hozz?adjuk a cukrot, a s?t, belecsorgatjuk az olajat, egyenk?nt a toj?sok s?rg?j?t, majd ?vatosan beleforgatjuk a lisztet is. Kapcsos, s?t?pap?rral b?lelt tortaform?ba ?ntj?k, majd 180 C fokra el?meleg?tett s?t?ben kb  30 percig - t?pr?b?ig s?tj?k. R?csra bor?tva kih?tj?k, kett?v?gjuk.

Batem albusul cu sarea, adaugam treptat zaharul, cand spuma e tare turnam uleiul,  galbenusurile,  oprim mixerul si adaugam faina amestecand cu grija cu o spatula, sa nu spargem bulele de aer din bezea. Turnam in tava tapetata cu hartie de copt si coacem la 180 G Celsius cca. 30 minute sau pana trece de testul scobitoarei. Scoatem din tava, racim, si taiem in doua.

2. Elk?sz?tj?k a karamellm?zat: a zselatinport be?ztatjuk a hideg v?zbe legal?bb 10 percre. K?zben a cukrot lass? t?z?n karamellsz?n?re pir?tjuk, n?ha megkevergetve ?s vigy?zva, hogy amikor s?t?t borosty?nsz?n?re v?lt r?gt?n leh?zzuk a t?zr?l. A tejsz?nt ?vatosan hozz??ntj?k a forr? karamellhez, majd lassan kevergetve felolvasztjuk benne a hirtelen megkem?nyedett pir?tott cukrot. P?r perc alatt egynem?v? v?lik. A karamellel nagyon ?vatosan kell b?nni, komoly ?g?si s?r?l?seket okozhat. A zselatinos vizet felmeleg?tj?k (nem forr?sig!) ?s hozz?vegy?tj?k a karamelles tejsz?nhez, hozz?adjuk a kock?ra t?rt csokol?d?t, a s?t is ?s olvad?sig keverj?k. ?tsz?rj?k, leh?tj?k.

Pregatim glazura: punem granulele de gelatina in apa rece pentru minim 10 minute. Caramelizam zaharul la foc mic, amestecand din cand in cand, pana prinde o culoare maronie. Atentie sa nu se arda si mare atentie, caramelul poate provoca arsuri severe. 

Cand caramelul a ajuns la o culoare maronie punem smantana dulce si il tinem pe foc amestecand continuu, pana se topeste de tot, dupa care punem cubuletele de ciocolata, sarea si omogenizam pana la topire totala.  (Atentie la caramel, arde!). Incalzim apa cu gelatina, amestecam totul pana se dizolva, trecem prin sita si turnam la restul cremei. Omogenizam bine, lasam la racit.

Az 1-es ?s 2-es pontokat, valamint a dulce de leche elk?sz?t?s?t  v?gezhetj?k 2 nappal a t?lal?s el?tt.

Punctele 1 si 2 respectiv pregatirea  dulce de leche  se poate face cu 2 zile inainte de servire.

3. Elk?sz?tj?k a mogyor?s karamellr?teget. Megpir?tj?k a cukrot, am?g karamellsz?n? nem lesz, hozz?adjuk a tejsz?nt, olvad?sig keverj?k, majd a v?zbe be?zt?tott zselatinport, amit kiss? felmeleg?tett?nk, a s?t ?s az apr?ra v?gott pir?tott mogyor?t. R??ntj?k a tortakarik?ba fogott als? pisk?talapra, j?l leh?tj?k.

Urmeaza crema cu alune: facem caramelul din zahar, adaugam smantana dulce, gelatina hidratata in apa rece minim 10 minute,(incalzita si strecurata) sarea, ciocolata topita - exact ca la glazura-  si la final alunele maruntite.

Montam un cerc de tort langa o foaie de pandispan, ungem cu crema de alune si caramel, lasam la racit.

4. A Dulce de leche elk?sz?t?se k?vetkezik, le?r?s Itt . Ezt  elk?sz?thetj?k  p?r nappal hamar?bb is. 

Pregatim dulce de leche. Intr-o cratita punem conserva de lapte condensat indulcit, acoperim cu apa si fierbem la foc mocnit 3 ore. Lasam sa se raceasca in vas.

5. A dulce de leche r?teghez a zselatinport felolvasztjuk a tejsz?nben, 10 perc ut?n megmeleg?tj?k, j?l ?sszekeverj?k, ?tsz?rj?k, majd a k?sz karamelliz?lt cukrozott s?r?tett tejhez  (dulce de leche) keverj?k. Ne felejts?k ki a s?t sem. R?kenj?k a mogyor?s r?tegre. Hidegre tessz?k.

Urmeaza crema cu dulce de leche: hidratam 10 minute gelatina in smantana dulce, incalzim, amesctecam pana la dizolvare si strecuram. Spumam dulce de leche cu acest lichid si intindem peste crema cu alune. Sa nu uitam de sare! Il punem la rece.

6. A zselatinport ?sszekeverj?k a tejsz?nnel, 10 percig hagyjuk, majd j?l felmeleg?tj?k (nem forraljuk), elkeverj?k, am?g a zselatingranul?tumok elolvadnak, belet?rdelj?k a csokol?d?t, azt is olvad?sig keverj?k. A mascarponet kihabos?tjuk a porcukorral,  majd a zselatinos-csokol?d?s tejsz?nnel. R??ntj?k a dulce de leche r?tegre, ami m?r megdermedt, majd ism?t h?t?be tessz?k.

Crema de mascarpone: Hidratam gelatina in smantana dulce, incalzim bine (nu fierbem), strecuram, punem cubuletele de ciocolata alba, amestecam pana se topesc. Spumam mascarpone cu zaharul pudra, si cu smantana dulce deja pregatita si racita pana la caldut. Punem peste crema de dulce de leche, care deja s-a racit bine in frigider.

7. A hideg tort?t le?ntj?k a felmeleg?tett, majd ism?t langyosra h?t?tt karamell m?zzal.

Incalzim glazura, dupa care omogenizam si racim inapoi, pana are consistenta unei smantani lichide,  dupa care turnam peste tort.

8. Elt?vol?tjuk a tortakarik?t ?s d?szitj?k amivel akarjuk, a legtal?l?bb p?rk?lt mogyor?val, toffife csokol?d?val, habcs?kkal.   

 Indepartam cercul de tort, ornam cu alune prajite, ciocolata toffife sau bezele.





Folytats a blogon ... kisildi.blogspot.com/2022/04/csodas-t...

sponsored links

Keres?s