Csirkemell õzgerincben és fûszeres tepsis zöldség - paleo
sponsored links
Nagyon szerettem régen ezt a csirke ételt, egyszerû elkészíteni, hidegen is finom és mutatós is. Nagyon csekély átalakítással paleosan készítem már egy ideje, így is szeretik a gyerekeim, most éppen tepsis zöldség volt a köret, de akár zöldségpürét, salátát, savanyúságot is tálalhatunk mellé.
Hozzávalók:
kb. 80 dkg csirkemell apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
20 dkg szeletelt bacon szalonna
só, bors ízlés szerint
3 tojás
1 dl kesutejföl vagy kókuszkrém
2 púpozott ek. útifûmaghéj
Tepsis zöldségköret:
80 dkg répa szeletelve
1 fej karfiol
2 db vöröshagyma
2-3 ek. zsír
3 gerezd fokhagyma
egy darabka friss gyömbér
2 ek. római kömény
1 tk. õrölt koriander
1 tk. kurkuma
só. bors
A húst apró kckákra vágtam, sóztam, borsoztam és a zúzott fokhagymát hozzáadtam. Elõ szoktam sütni a húst, de csak fehéredésig, egy serpenyõben pici kókuszolajat tettem és pár percig forgatva a csirkmell kockákat elõsütöttem, majd hagytam hûlni. A tojásokat felvertem, ezt is ízesítettem, majd hozzákevertem a kesutejfölt és az útifûmaghéjat is, ebbe a keverékbe fogattam a húst. Szoktam kókuszkrémmel is készíteni, ha jó fokhagymásra készítem a húst, akkor nem érzõdik rajta a kókusz íz. Egy nagy õzgerinc formát vékonyan kikentem zsírral, keresztben belefektettem a szílonna szeleteket, kis átfedéssel, úgy, hogy a két oldalon kilógjon a végük. A húsos keveréket beleöntöttem a formába, lazán a pulthoz ütögettem, a szalonna szeleteket felhajtottam rá két oldalról. Ha esetleg túl sok a töltelék és nem fér a formába (velem néha elõfordul), lehet muffin tepsibe vagy kis sütõálló formákba önteni és úgy megsütni, persze ezeknek sokkal kevesebb a sütési ideje. Elõmelegített sütõben 170 fokon kb. 40 perc alatt megsül, egy tepsire helyezve kell sütni, hogy a kifröccsenõ zsír ne a sütõbe folyjon. Amikor kész lett, óvatosan a tepsire borítottam, levettem róla a formát és a szalonnát szép pirosra pirítottam a tetején.Hagyni kell állni, forrón nem lehet szép szeleteket vágni belõle. A zöldségeket felaprítottam, összeforgattam a fûszerekkel, a zsírral, tepsire borítottam, fél deci vizet öntöttem hozzá és fóliával letakarva forró sütõbe tettem. A fûszereket ízlés és kedv szerint lehet variálni. Amikor már félig puha a zöldség, akkor levettem róla a fóliát és ropogósra sütöttem.