Csirkemell rolád, hercegnõ burgonyával, citromos borsmártással
sponsored links
Azt gondolom, hogy lehet olyan ételt készíteni, ami mutatós, egyszerû alapanyagokból készül, nem túl nehéz, és még finom is. Ehhez pedig nincs szükség másra, csak a fantáziánkat kell egy kicsit szabadjára engedni.
Hétvégén, mikor több idõnk és kedvünk van ?fõzõcskézni? (hajlamosabbak vagyunk többet pepecselni a konyhában), és a családot el szeretnénk kápráztatni, olyankor érdemes kipróbálni ezt a finom és mutatós ételt. Biztos vagyok benne, hogy nemcsak az étel íze, de a tálalása is nagy sikert arat majd. Nálunk legalábbis, nagyon tetszett mindenkinek.
Alapvetõen, olyan alapanyagokból készül, amit a mindennapokban használunk, csak egyszerûen más formában kerülnek az asztalra. Az elkészítése is könnyû, nem igényel hatalmas konyhai rutint.
Csirkemell rolád, hercegnõ burgonyával, citromos borsmártással
Hozzávalók 4 személyre:
2 db csirkemell filé
10 dkg bacon
5 dkg edámi sajt
2 db szikkadt zsemle
2 db tojás
1 szál újhagyma
1 duci gerezd fokhagyma
1 dl tej
só, bors
a hercegnõ burgonyához:
1 kg burgonya
4 db tojássárgája
10 dkg vaj
ízlés szerint só
frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A bacont apróra kockázzuk, majd serpenyõben zsírjára sütjük.
A zsemlét összetépkedve tejbe áztatjuk. A sajtot lereszeljük.
A töltelékhez a beáztatott zsemléket péppé nyomkodjuk, hozzáadunk két tojást, a felaprított újhagymát, a kisütött bacont a zsírja nélkül, a reszelt sajtot, a szintén lereszelt fokhagymát, sót, borsot és az egészet jól összedolgozzuk.
A csirkemelleket középen kettévágjuk, a belsõ, kisebb húsrészt levágjuk, (félretesszük, bepácolva megsüthetjük például ehhez a salátához) A vastagabb részüknél fogva bevágjuk és kinyitjuk, nagyobb szeletté alakítjuk, kissé megklopfoljuk. Mindkét felüket sózzuk, borsozzuk.
Mindegyik szelet húst, egy-egy olajjal megkent alufóliára helyezünk, egy rész tölteléket hosszában elegyengetünk rajta és ráhajtjuk alulról és felülrõl is a húst. Az alufóliába betekerjük és a két végét eltekerjük, olyan lesz, mint négy, henger alakú, szaloncukor.
Magas falú serpenyõbe/tepsibe tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy a roládok derekáig érjen, majd a sütõbe téve 25-30 percig pároljuk/sütjük. (Én idõnként megfordítottam õket.) Miután elkészültek a roládok, óvatosan kivesszük, lehántjuk róluk az alufóliát és egy serpenyõben forró vajon, vagy a bacon kisütött zsírján minden oldalukat, néhány perc alatt átsütjük, hogy legyen egy kis színük. Arra vigyázzunk, hogy nem kell sokáig sütni, mert kiszáradhat a csirkehús.
Miután elkészültek lefedve melegen tartjuk tálalásig.
A hercegnõ burgonyához a burgonyát meghámozzuk, apró kockára vágva, sós vízben megfõzzük, majd leszûrve, fedõ nélkül, hagyjuk, hogy kigõzölje a felesleges vizet.
Összetörjük, a vajjal és a négy tojássárgájával, sóval, reszelt szerecsendióval jól kikeverjük.
Nyomózsákba töltjük és sütõpapírral bélelt tepsire csinos, kis formákat nyomunk.
Elõmelegített sütõben, 200 fokon addig sütjük, míg kívülrõl szép aranybarna, ropogós kéreg keletkezik rajta, belül pedig, finom krémes marad.
Csirkemell rolád, hercegnõ burgonyával, citromos borsmártással
A mártáshoz, én a Fûszerész által összeállított Citromosbors fûszerkeveréket használtam, egy kissé felturbózva az ízeket, egy kevés reszelt citromhéjjal és citromlével, plusz egy kevés, frissen õrölt borssal, aminek az alapja egy besamel mártás.
Citromosbors fûszerkeverék
Hozzávalók a mártáshoz:
4 dkg vaj
2 evõkanál liszt
3-4 dl tej
frissen õrölt bors
1,5-2 teáskanál citromosbors fûszerkeverék, ami az alábbiakat tartalmazza:
(tengeri só, fehérbors, zöldbors, kurkuma, citrompor, mustármag, curry, citromhéj)
1/2 reszelt citrom héja és leve
frissen õrölt bors
só
Elkészítés:
Elõször, egyszerû besamel mártást készítünk, ami abból áll, hogy a vajban a lisztet világosra pirítjuk, majd felöntjük annyi forró tejjel, hogy kellemes sûrûségû legyen a mártásunk. Csomómentesre keverjük és összeforraljuk 6-8 percig, közben, apránként hozzáadjuk a fûszereket, és azokat addig adagoljuk, míg a saját ízlésünknek megfelelõ ízt elérjük.
Miután a mártással is elkészültünk, a tálaláshoz a roládok végeit levágjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva a tányérra sorakoztatjuk, mellé helyezünk a hercegnõ burgonyából és a mártással kínáljuk.
Gyömbéres-fokhagymás csirkemell, fûszeres burgonyával, zöld salátával
Roston sült vadlazacfilé gyöngyhagymával, citromos-petrezselymes olajjal
Zelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssal
Csirkemell tejfölös lecsóval
Fenyõméz szuflé, kecskesajttal, céklával, tokaji mártással
Hétvégén, mikor több idõnk és kedvünk van ?fõzõcskézni? (hajlamosabbak vagyunk többet pepecselni a konyhában), és a családot el szeretnénk kápráztatni, olyankor érdemes kipróbálni ezt a finom és mutatós ételt. Biztos vagyok benne, hogy nemcsak az étel íze, de a tálalása is nagy sikert arat majd. Nálunk legalábbis, nagyon tetszett mindenkinek.
Alapvetõen, olyan alapanyagokból készül, amit a mindennapokban használunk, csak egyszerûen más formában kerülnek az asztalra. Az elkészítése is könnyû, nem igényel hatalmas konyhai rutint.
Csirkemell rolád, hercegnõ burgonyával, citromos borsmártással
Hozzávalók 4 személyre:
2 db csirkemell filé
10 dkg bacon
5 dkg edámi sajt
2 db szikkadt zsemle
2 db tojás
1 szál újhagyma
1 duci gerezd fokhagyma
1 dl tej
só, bors
a hercegnõ burgonyához:
1 kg burgonya
4 db tojássárgája
10 dkg vaj
ízlés szerint só
frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A bacont apróra kockázzuk, majd serpenyõben zsírjára sütjük.
A zsemlét összetépkedve tejbe áztatjuk. A sajtot lereszeljük.
A töltelékhez a beáztatott zsemléket péppé nyomkodjuk, hozzáadunk két tojást, a felaprított újhagymát, a kisütött bacont a zsírja nélkül, a reszelt sajtot, a szintén lereszelt fokhagymát, sót, borsot és az egészet jól összedolgozzuk.
A csirkemelleket középen kettévágjuk, a belsõ, kisebb húsrészt levágjuk, (félretesszük, bepácolva megsüthetjük például ehhez a salátához) A vastagabb részüknél fogva bevágjuk és kinyitjuk, nagyobb szeletté alakítjuk, kissé megklopfoljuk. Mindkét felüket sózzuk, borsozzuk.
Mindegyik szelet húst, egy-egy olajjal megkent alufóliára helyezünk, egy rész tölteléket hosszában elegyengetünk rajta és ráhajtjuk alulról és felülrõl is a húst. Az alufóliába betekerjük és a két végét eltekerjük, olyan lesz, mint négy, henger alakú, szaloncukor.
Magas falú serpenyõbe/tepsibe tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy a roládok derekáig érjen, majd a sütõbe téve 25-30 percig pároljuk/sütjük. (Én idõnként megfordítottam õket.) Miután elkészültek a roládok, óvatosan kivesszük, lehántjuk róluk az alufóliát és egy serpenyõben forró vajon, vagy a bacon kisütött zsírján minden oldalukat, néhány perc alatt átsütjük, hogy legyen egy kis színük. Arra vigyázzunk, hogy nem kell sokáig sütni, mert kiszáradhat a csirkehús.
Miután elkészültek lefedve melegen tartjuk tálalásig.
A hercegnõ burgonyához a burgonyát meghámozzuk, apró kockára vágva, sós vízben megfõzzük, majd leszûrve, fedõ nélkül, hagyjuk, hogy kigõzölje a felesleges vizet.
Összetörjük, a vajjal és a négy tojássárgájával, sóval, reszelt szerecsendióval jól kikeverjük.
Nyomózsákba töltjük és sütõpapírral bélelt tepsire csinos, kis formákat nyomunk.
Elõmelegített sütõben, 200 fokon addig sütjük, míg kívülrõl szép aranybarna, ropogós kéreg keletkezik rajta, belül pedig, finom krémes marad.
Csirkemell rolád, hercegnõ burgonyával, citromos borsmártással
A mártáshoz, én a Fûszerész által összeállított Citromosbors fûszerkeveréket használtam, egy kissé felturbózva az ízeket, egy kevés reszelt citromhéjjal és citromlével, plusz egy kevés, frissen õrölt borssal, aminek az alapja egy besamel mártás.
Citromosbors fûszerkeverék
Hozzávalók a mártáshoz:
4 dkg vaj
2 evõkanál liszt
3-4 dl tej
frissen õrölt bors
1,5-2 teáskanál citromosbors fûszerkeverék, ami az alábbiakat tartalmazza:
(tengeri só, fehérbors, zöldbors, kurkuma, citrompor, mustármag, curry, citromhéj)
1/2 reszelt citrom héja és leve
frissen õrölt bors
só
Elkészítés:
Elõször, egyszerû besamel mártást készítünk, ami abból áll, hogy a vajban a lisztet világosra pirítjuk, majd felöntjük annyi forró tejjel, hogy kellemes sûrûségû legyen a mártásunk. Csomómentesre keverjük és összeforraljuk 6-8 percig, közben, apránként hozzáadjuk a fûszereket, és azokat addig adagoljuk, míg a saját ízlésünknek megfelelõ ízt elérjük.
Miután a mártással is elkészültünk, a tálaláshoz a roládok végeit levágjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva a tányérra sorakoztatjuk, mellé helyezünk a hercegnõ burgonyából és a mártással kínáljuk.
Még több finomság:
Gyömbéres-fokhagymás csirkemell, fûszeres burgonyával, zöld salátával
Roston sült vadlazacfilé gyöngyhagymával, citromos-petrezselymes olajjal
Zelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssal
Csirkemell tejfölös lecsóval
Fenyõméz szuflé, kecskesajttal, céklával, tokaji mártással